Julian Assange szabadulása és múltja

12 év után szabadul Julian Assange, a WikiLeaks alapítója, miután vádalkut kötött az Egyesült Államokkal. Assange tevékenysége éveken át a sajtószabadság és a nemzeti érdekeket sértő adatszivárogtatás határán egyensúlyozott, végül az utóbbi miatt került bajba. A 53 éves hacker, aki Melbourne-ben kezdte hackelési karrierjét, most hazatérhet Ausztráliába, miután egy csendes-óceáni szigeten bűnösnek vallotta magát és öt év börtönbüntetést kapott, amit az előzetes letartóztatás alatt töltött idővel már letöltött.

Assange 2006-ban hozta létre a WikiLeaks platformot, amelynek célja a kormányzati és vállalati visszaélések feltárása volt. A szervezet több jelentős ügyet is napvilágra hozott, köztük a kenyai kivégzéseket, a kínai elnyomást, amerikai és perui korrupciós eseteket, valamint a szcientológusok belső ügyeit.

A WikiLeaks 2010-ben kezdte el közzétenni azokat az információkat, amelyeket Chelsea Manning, egy amerikai katonai hírszerző töltött fel a platformra. Ezek között volt egy videófelvétel egy amerikai helikopteres támadásról Bagdadban, ahol civilek vesztették életüket, az afganisztáni és iraki háború eseménynaplói, több mint 250 ezer titkosított diplomáciai feljegyzés, valamint a guantánamói fogvatartottak elleni vádakról szóló dokumentumok.

Az amerikai kormány számára nem csak a titkok kiszivárgása jelentett problémát, hanem az is, hogy ezek az információk aláásták az ország erkölcsi tekintélyét és növelték a nyugati hatalmakkal szembeni bizalmatlanságot. Barack Obama kormányzata eleinte habozott, hogy vádat emeljen-e Assange ellen, mivel nem akartak sajtószabadság elleni precedenst teremteni. Svédország azonban elfogatóparancsot adott ki Assange ellen szexuális zaklatás gyanúja miatt, amit ő következetesen tagadott, állítása szerint az USA így próbálta őt levadászni.

Assange 2012-ben, miután elvesztette a fellebbezését a svéd elfogatóparancs ellen, politikai menedéket kért és kapott az ecuadori nagykövetségen, ahol a következő hét évet töltötte el, mivel a brit kormány nem engedte, hogy Quitóba repítsék.