Kína új középhatalmat támogat Oroszország hátsókertjében

Kína támogatja Kazahsztán csatlakozását a BRICS-országok csoportjához, amint ezt Hszi Csin-ping kínai elnök jelentette be a kazah elnökkel, Kaszim-Zsomart Tokajevvel tartott sajtótájékoztatón Asztanában.

Hszi Csin-ping arra ösztönözte Kazahsztánt, hogy vállaljon aktív szerepet a nemzetközi színtéren és vegyen részt a globális irányításban. A BRICS-csoport, amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát foglalja magában, alternatívát kíván nyújtani a nyugati gazdasági dominanciával szemben. A csoportot 2006-ban alapították, és a tervek szerint további országok, mint például Szaúd-Arábia, Irán, Etiópia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok is csatlakozhatnak hozzájuk. Argentína esetében az új elnök, Javier Milei visszavonta az ország jelentkezését.

A kínai államfő a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tanácskozására érkezett Kazahsztán fővárosába, és a Tokajevvel folytatott kétoldalú megbeszéléseken megállapodtak a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok további erősítéséről, célul kitűzve a kereskedelmi forgalom megduplázását. Az SCO-nak a találkozót rendező Kazahsztán, valamint Oroszország és Kína mellett még Tádzsikisztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán tagja a szervezetnek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is részt vett az SCO csúcstalálkozón, ahol találkozott Hszi Csin-pinggel. Putyin méltatta az orosz-kínai kapcsolatokat, mondván, hogy "az orosz-kínai kapcsolatok, átfogó partnerségünk és stratégiai együttműködésünk a legjobb idejüket élik" és Hszi-t régi barátjának nevezte. A kínai elnök pedig arról beszélt, hogy a turbulens nemzetközi helyzetben a két oldalnak feladata barátságuk forrásának megőrzése a jövő generációinak számára. Kína az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország legfontosabb stratégiai partnerévé vált.

A BRICS csoport jelentősége abban rejlik, hogy a tagállamok a világ lakosságának közel felét és a globális GDP jelentős részét képviselik. A csoport célja, hogy erősítse az együttműködést a fejlődő országok között, elősegítse a gazdasági növekedést, és alternatívát nyújtson a hagyományos nyugati pénzügyi és politikai rendszerekkel szemben. A BRICS bővítése növeli a csoport befolyását és lehetőségeit a globális gazdasági és politikai színtéren, és céljuk, hogy az atlantista G7 rivális pólusát képezzék.