A Temu elleni világszerte zajló jogi harcok

A Temu webáruház ellen világszerte több perek és felügyeleti eljárások indultak, melyek között adathalászat és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok vádjai is felmerülnek. Európában a cég rövid idő alatt vált az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító webáruházzá, ami sokak szerint a piachódításnak köszönhető. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárást indított a Temu európai működtetője, a Whaleco Technology Limited ellen, mivel a vállalkozás vélhetően tisztességtelen kereskedelemi gyakorlatot folytat és megtéveszti a fogyasztókat. A GVH szerint a Temu sürgető üzenetei, mint például a "már csak 4 maradt" vagy "Siessen! Több mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket", pszichés nyomást gyakorolnak a vásárlókra, és a cég társadalmi felelősségvállalásra utaló állításai is megtévesztőek lehetnek.

Az amerikai Arkansas állam főügyésze, Tim Griffin keresetet nyújtott be a Temu ellen, azzal a váddal, hogy a cég adattolvaj vállalkozás, és az online piactér csak álcázza ezt a tevékenységet. A vád szerint az applikáció úgy lett kialakítva, hogy korlátlan hozzáférést biztosítson a felhasználók telefonjának operációs rendszeréhez, beleértve a kamerát, tartózkodási helyet, névjegyeket és szöveges üzeneteket. Griffin államügyész szerint az applikáció képes felülírni a felhasználók eszközeinek adatvédelmi beállításait, és ezt az adatgyűjtést teszi pénzzé.

Illinois és New York államban is csoportos kereseteket nyújtottak be a Temu ellen hasonló vádakkal, és az USA-ban több kormányzati és biztonságszakértői vizsgálat is folyik. A vádak között szerepel a kényszermunka, nemzet- és kiberbiztonsági kockázatok, valamint a szellemi tulajdonjogok megsértése is.

A Temu agresszív piacszerzési gyakorlata miatt egyre több országban indulnak versenyfelügyeleti eljárások. Németország szorgalmazza, hogy az EU szüntesse meg a harmadik országból érkező 150 euró alatti termékek vámmentességét, mivel ez jelentős versenyelőnyt biztosít a Temunak. A Financial Times szerint az új szabály már ebben a hónapban megszülethet.