Rebrovval is lekezelt Orbán Kijevben, de Zelenszkij elutasította a tűzszüneti javaslatát

Egy körömpassznyi futballdiplomácia is becsúszott Orbán Viktor kijevi útjába: a magyar miniszterelnök Zelenszkijjel való találkozójára az ukrán elnök Szerhij Rebrovot is elhívta egy kis jégtörő small talkra.

Orbán Viktor kijevi látogatása során nem csak politikai, hanem sportdiplomáciai területen is érintkezett: találkozott Szerhij Rebrovval, az ukrán válogatott szövetségi kapitányával, aki korábban három évig a Ferencváros edzője volt. Rebrov a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokságon a csoportkörben búcsúzott csapatával, hasonlóan a magyar válogatotthoz. A magyar miniszterelnök megdicsérte az ukrán válogatottat és az edző Németországban nyújtott teljesítményét, balszerencsének nevezve, hogy nem jutottak tovább az Európa-bajnokságon.

A két sportember találkozójáról Orbán Viktor egy videót is közzétett a TikTok oldalán "Rövid értékelés Rebrov mesterrel" címmel, ahol elmondta, hogy dicsérte az ukrán csapatot, mondván "csak balszerencsétek volt", de a magyar válogatottal kapcsolatban nem volt olyan pozitív a véleménye. Rebrov viszonzásul elismeréssel szólt a magyar labdarúgó-válogatottról.

Orbán Viktor a magyar válogatott teljesítményével kapcsolatban egyszerűen annyit fogalmazott: "I was not happy".

A politikai tárgyalások során azonban komolyabb témák kerültek elő. Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó „egyszerűnek és primitívnek” nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek kifejtett keddi tűzszüneti javaslatát. Podoljak szerint Oroszország „furcsa közvetítőkön” keresztül könyörög, hogy ne érje támadás a területét, miközben további erőforrásokat csoportosít a határhoz egy újabb Ukrajna elleni támadás érdekében.

Orbán Viktor a Volodimir Zelenszkijjel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón közölte, hogy azt kérte Ukrajna elnökétől, „fontoljuk meg, nem lehetne-e a sorrendet megfordítani és egy gyors tűzszünettel fölgyorsítani a béketárgyalásokat”. Azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította a magyar miniszterelnök javaslatát, mivel szerintük ez csak Oroszországnak segítene abban, hogy átcsoportosítsák erőiket.

Orbán Viktor a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban elárulta, hogy Zelenszkij "nem örült túlságosan" a tűzszüneti felvetésnek, és azt kérte, hogy még gondolkodhasson rajta, mert a korábbi tűzszüneti javaslatokkal kapcsolatban rossz tapasztalatai vannak, azok szerinte nem váltak Ukrajna javára.

Az egyeztetéseket követően a magyar kormányfő konstruktívnek értékelte a tárgyalásokat a kétoldalú kérdésekről, hozzátéve, ideje volt, hogy megtörténjen a találkozó, mert számos olyan ügy van, amely rendezést kíván, és amelyről sokat tárgyaltak és vitatkoztak az elmúlt években.

A múlt vitáit megpróbáljuk magunk mögött hagyni, és az előttünk álló időszakra összpontosítunk

– hangsúlyozta Orbán Viktor, majd kijelentette, hogy Magyarország, erejéhez mérten szívesen részt vesz az ukrán gazdaság modernizálásában, ugyanakkor ehhez rendezett kereteket szeretne.

A Magyarországon élő ukránokkal kapcsolatban örömmel fogadta Volodimir Zelenszkij kezdeményezését, hogy legyen ukrán iskola Magyarországon. Mint mondta, ennek a finanszírozását a magyar állam vállalja, és annyi iskolát fognak működtetni, amennyire szükség van. 

Az ukrán államfő és a magyar miniszterelnök Kijevben abban egyezett meg, hogy egy olyan kétoldalú megállapodást dolgoznak ki, amely megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket. 

Minden, amiről ma beszéltünk, alapjául szolgál egy államaink közötti jövőbeli kétoldalú dokumentumnak, amely kapcsolatunk minden szegmensét szabályozni fogja, és kölcsönösen előnyös lesz mindkét országnak

– fogalmazott az ukrán elnök a magyar miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón. Továbbá felvetette, hogy nyissanak egy ukrán iskolát Magyarországon az ott élő ukrán gyerekek számára, és Orbán Viktor támogatásáról biztosította ezt a kezdeményezését.

A miniszterelnök Facebook-oldalára kikerült, trailer-szerű videóban a Volodimir Zelenszkijjel való tárgyalásának legjobb pillanatait nézhetjük meg. Emellett Kárpátalja regionális fejlesztéséről is beszéltek, valamint az is szóba került, hogy Magyarországon ukrán iskolákat létesítsenek a megnövekedett számú menekültek számára.

A látogatás után az Európai Tanács soros elnökségét hétfőn átvevő miniszterelnök már össze is ült a kormánnyal. A háborús kérdések mellett az üzemanyag árak voltak a legfontosabb téma a szerdai ülésen.

Orbán Viktor a Die Weltwoche-nak adott interjúban hangsúlyozta, hogy nem meggyőzni akarta Zelenszkijt, hanem tájékozódni arról, „hol vannak a határai” a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan. Emlékeztette az ukrán államfőt arra, hogy Ukrajna területén nagyszámú magyar közösség él, és hangoztatta, hogy Ukrajnának be kell tartania az uniós csatlakozáshoz szabott kritériumokat, köztük az emberi és kisebbségi jogok tiszteletben tartását.

A magyar kormányfő szerint Zelenszkij megértette Magyarország álláspontját, és felvázolta a saját álláspontjának határait a jövőbeli döntések terén. „Meglátjuk, hogyan tudjuk innen folytatni” – tette hozzá Orbán Viktor.

Aki irányítani akarja az eseményeket, az sohasem lesz sikeres, aki hasznos akar lenni, segíteni akar másokon, előbb engednie kell az egójából. Ami igazán fontos, az a háború és a béke, Ukrajna és Oroszország álláspontja, valamint az Európai Unió érdeke 

– mondta Orbán Viktor az előre be nem jelentett kijevi útjával és a háború lezárásával kapcsolatban. 

A háborút és a békét érintő döntéseket nem Magyarország hozza, ehhez olyan felhatalmazásra van szükség, amely az Európai Tanácsot alkotó miniszterelnökök és elnökök kezében van – emelte ki Orbán Viktor. „Mindent egybevetve azt gondolom, ma tettünk egy lépést előre, holnap pedig teszünk egy újabbat” – fűzte hozzá.

(Borítókép: Mihajlo Podoljak 2023. június 15-én. Fotó: Vitalii Nosach / Global Images Ukraine / Getty Images)