Az MI által támogatott csalások új korszaka

A mesterséges intelligencia fejlődése nemcsak hasznos újításokat hozott, hanem új típusú csalások megjelenését is, amelyek ellen nehéz védekezni. A csalók kihasználják az MI által nyújtott lehetőségeket, így a hamis tartalmak egyre profibbak és nehezebben felismerhetők.

A mesterséges intelligencia fejlődése jelentős előrelépést jelentett a tartalomgenerálás terén, azonban ez a technológia komoly veszélyeket is rejt magában. Az MI segítségével készített átverések száma ugrásszerűen megnőtt, és bár a népszerű chatbotok próbálják korlátozni ezeket, a csalók folyamatosan találnak új módszereket a rendszer kijátszására.

A hangklónozás technológiája már olyan fejlett, hogy néhány másodpercnyi hangfelvételből hiteles másolatot lehet készíteni, ami kiemelten veszélyezteti azokat, akik nyilvános videókon vagy közösségi médiában szerepeltek. Az Egyesült Államokban például az elnök hangjának másolatával küldtek kéretlen üzeneteket a választópolgároknak. A nyelvi modellek fejlettsége miatt már a Turing-teszten is átmennek, így a felvételek minősége miatt fokozott óvatosság szükséges.

Az átverős üzenetek terén is komoly kihívásokkal kell szembenéznünk, hiszen a mesterséges intelligencia képes egyénre szabott e-mailek tömeges kiküldésére. A Google levelezőrendszere például naponta közel 15 milliárd kéretlen e-mailt képes blokkolni, ami jelzi a probléma nagyságát.

Az adatszivárgások következtében rengeteg személyes adat vált elérhetővé a weben, amit a csalók kihasználhatnak. Egyes esetekben már néhány videóklip is elegendő lehet ahhoz, hogy valakinek a hangját lemásolják, és hitelesnek tűnő szelfiket készítsenek. A legjobb védekezés a kiberbiztonsági ajánlások betartása, többlépcsős hitelesítés használata és az adataink mentésének, felhasználásának korlátozása.

A deepfake technológia, vagyis a hamis videók készítése, szintén az MI egyik aggasztó alkalmazása. Politikusok elleni támadásoktól kezdve, celebekről készült hamis tartalmakig számos területen alkalmazták már. Szerencsére egyre több helyen lépnek fel törvényi szinten az ilyen tartalmak ellen.

Ezzel párhuzamosan a technológiai fejlődés hasznos újításokat is hoz a mindennapokba. Például a YouTube hamarosan bevezeti az elalvásidőzítő funkciót, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beállítsák, mennyi idő után álljon le a lejátszás. Ez a funkció egyelőre csak az Androidos készülékeken lesz elérhető, de az iOS rendszereken is van lehetőség rendszerszintű időzítő beállítására. Az elalvásidőzítő hasznos lehet azok számára, akik elalváshoz videókat vagy beszélgetős műsorokat hallgatnak, és nem szeretnék, hogy a lejátszás egész éjjel folytatódjon. Az új funkció bevezetésének pontos időpontja egyelőre nem ismert.