Az iPhone 16 sorozat teljesítménybeli újításai és egy váratlan meglepetés

Az Apple úgy döntött, hogy csökkenti a teljesítménybeli különbségeket az iPhone 16 sorozat készülékei között, és egy eddig ismeretlen ötödik modell is felbukkanhat a jövőben.

Az iPhone 15 család 2023-as bemutatása során feltűnő volt a különböző modellek közötti teljesítménybeli eltérés. Az iPhone 15 és 15 Plus modellek A16 Bionic processzort kaptak, míg az iPhone 15 Pro és Pro Max változatokba az erősebb A17 Pro chip került, ami jelentős teljesítménykülönbséget eredményezett a készülékek között. Emellett az Apple mesterséges intelligenciáját is csak a Pro modellek támogatták, ami tovább növelte a különbségeket. Európában azonban ez kevésbé volt releváns.

A MacRumors és a Computer Bild információi szerint az Apple idén már nem kíván ilyen mértékű differenciálást alkalmazni az iPhone 16 sorozat tagjai között. Az Apple egyik háttérprogramjának forráskódja alapján úgy tűnik, hogy mind a négy iPhone 16 modell az A18 processzort fogja használni. Habár elképzelhető, hogy az iPhone 16 és 16 Plus az A18-as, míg az iPhone 16 Pro és Pro Max az A18 Pro változatát kapja meg, ez már nem fog akkora különbséget jelenteni, mint a tavalyi modelleknél tapasztalt eltérések.

A stratégiaváltásnak az AI lehet az oka, mivel az Apple Intelligence nevű mesterséges intelligencia csak az újabb processzorokon fut. Az A16-os chippel rendelkező iPhone 15 például kiesik belőle, addig az A17 Pro processzornak köszönhetően az iPhone 15 Pro már benne van. Mivel az Apple feltehetően minden iPhone 16 modellt közvetlenül az Apple Intelligence-szel akar felszerelni, a szabványosított és erősebb chipplatform teljesen érthetőnek tűnik.

Érdekességként megemlíthető, hogy az említett forráskódban öt különböző modellt azonosítottak, ami felveti a kérdést, hogy melyik lehet az ötödik, eddig titokban tartott készülék. Spekulációk szerint ez az új iPhone SE modell lehet, amely 2025 elején jelenhet meg azonos processzorral, mint amit az iPhone 16 sorozatban találunk. A Computer Bild szerint azonban az erről szóló híreket még nem erősítették meg.