Rekordösszegű hitel használt lakásokra és a magyar háztartások tartozásai történelmi csúcsra értek

Május hónapban a bankok történelmi csúcsot döntöttek a használt lakások vásárlására jóváhagyott hitelek összegével: összesen 129,5 milliárd forint lakáscélú hitelt engedélyeztek, amelyből 102 milliárd forint használt lakásokra irányult.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a használt lakások piaca továbbra is élénk, míg az új lakások iránti kereslet még nem érte el a korábbi szinteket. A májusi hitelezési adatokból kiderül, hogy az új lakásokra 11,4 milliárd, építésre és bővítésre 8,2 milliárd, felújításra 4 milliárd forint hitelt hagytak jóvá, a többi rész pedig egyéb célú finanszírozásra ment. A lakásfelújításra szánt hitel iránti kereslet csökkenése érthető, tekintettel arra, hogy a lakosság jelentős része a hétfőn startolt otthonfelújítási támogatásig várakozott a fejlesztésekkel. Korábban voltak hónapok, amikor a bankok 13 milliárd forintot is meghaladták ebben a szegmensben.

A következő hónapokban várhatóan tovább nőhet a hitelkihelyezés, különösen a lakásfelújítási hitelek terén. Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-Kereskedelmi Tagozatának elnöke szerint a júliusban és augusztusban aláírt hitelszerződések hatására szeptembertől kezdődően a kivitelezés is megindulhat. Ez a folyamat hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő hónapokban újabb rekordok dőljenek meg ebben a hitel szegmensben, és ezáltal a kisvállalkozások is erősödjenek az építőiparban. Juhász Attila hozzátette, hogy az új lakások építésére nyújtott hitelek mértéke még mindig csak töredéke a 2022-es havi értékeknek, így az építési piac felfutására még várni kell.

A májusi hitelezési rekordok mellett a fogyasztási hitelek is jól fogytak, a szerződéses összeg meghaladta a 111 milliárd forintot, ami másfél éves rekord. Személyi kölcsönökből majdnem 72 milliárd forintnyi értékesítettek ebben a hónapban, ami történelmi csúcsnak számít. Összesen több mint 27 ezer ilyen szerződést írtak alá, utoljára 2019 szeptemberében volt hasonlóan népszerű ez a hitel.

A babaváró támogatás iránti érdeklődés is élénk maradt. Idén havonta nagyjából 2000 házaspár igényli ezt a kamatmentes hiteltípust, májusban is 1931-en szerződtek a bankokkal. A szerződéses összeg meghaladta a 21 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a legtöbben a maximális, januártól 11 millió forintra emelt összeget veszik fel.

Az ötödik hónap végén 12 582,4 milliárd forintot tartottak a háztartások bankbetétekben, ez másfél éves rekord. 81,6 milliárd forintnyi friss pénz került betétekbe, ennek csaknem a háromnegyede devizabetétbe. Ebből arra lehet következtetni, hogy sokan tudatosan kihasználták a májusi forinterősödést. Bár néhány bank akciózott a lekötött betétekkel, a kisbefektetők többsége továbbra is látra szóló betétben tartja a pénzét. A lekötött állomány alig haladja meg a 2100 milliárd forintot, ami a teljes betétállományhoz mérten történelmi mélypont, hiszen a betétek mindössze 17 százaléka van lekötve.

A magyar háztartások májusban bő 90 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, így a teljes tartozásuk a hónap végére meghaladta a 10 440 milliárd forintot, ami történelmi rekordnak számít. A lakáshitelek kamata májusban kétéves mélyponton volt, az átlagos lakáshitelé 6,53 százalékos, míg a használt lakásoké egy éven túli kamatfixálással 6,18 százalékosra csökkent. Azonban a következő hónapokban ezek a kamatok emelkedni fognak, mivel az önkéntes THM-plafont csak június végéig vállalták a bankok. Már július előtt is volt arra példa, hogy ajánlataik egy részében a 7,3 százalékos THM fölé mentek a bankok, júliustól pedig az OTP általános kamatemelést hajtott végre, amivel az eddigi plafon fölé vitte ezeket a hiteleit.