A Microsoft mesterséges intelligencia vezetőjének véleménye kiverte a biztosítékot

A Microsoft mesterséges intelligencia vezetője, Mustafa Suleyman véleménye szerint a nyílt weben közzétett tartalmak szabad szoftverré válnak, amelyeket bárki szabadon másolhat és használhat, ami komoly felháborodást válthat ki.

Mustafa Suleyman, a Microsoft mesterséges intelligencia vezetője egy interjúban kifejtette, hogy a nyílt weben közzétett tartalmakat a társadalom már a 90-es évektől kezdve úgy kezeli, mintha azok tisztességesen felhasználhatóak lennének. Szerinte ezeket a tartalmakat bárki lemásolhatja, újraalkothatja, reprodukálhatja.

A The Verge cikkében, amelyet a Portfolio ismertetett, Suleyman arra a kérdésre válaszolt, hogy nem tekinti-e lopásnak, ahogy az AI-vállalatok felhasználják az internetfelhasználók által közzétett tartalmakat a mesterséges intelligencia tanítására. Ő méltányos használatról beszélt, és úgy véli, közmegegyezés van abban, hogy az interneten elérhető tartalmak kvázi szabad szoftvernek számítanak.

A The Verge azonban alapvetően tévesnek minősítette ezt a hozzáállást, hangsúlyozva, hogy a szerzői jogi védelem automatikusan érvényesül minden létrehozott műre, és nem szükséges külön kérvényezni ezt a védelmet. A szerző nem veszíti el jogait pusztán azért, mert közzéteszi az alkotást az interneten.

A mesterséges intelligencia gyors fejlődése óta rendszeresen felmerül a kérdés, hogy etikus-e emberek által készített tartalmakat felhasználni AI-modellek tanítására. Idén áprilisban például nyolc nagy amerikai lap is pert indított az OpenAI és a Microsoft ellen, mivel szerintük a cégek engedély nélkül használták fel több millió cikküket. A Microsoft részvényei újabb rekordot döntöttek, részben a vállalat az OpenAI-val való partnerségén keresztül, amely az egyik legnagyobb haszonélvezője volt a mesterséges intelligencia ralinak, amely az amerikai tőzsdét is felfelé hajtotta.

Miközben a mesterséges intelligencia etikai kérdései vitát váltanak ki, a Microsoft korábbi vezérigazgatója, Steve Ballmer, aki egykor Bill Gates asszisztense volt, a Bloomberg Billionaires Index szerint 157,2 milliárd dolláros nettó vagyonával megelőzte Gates-t, és ezzel a világ hatodik leggazdagabb embere lett. Gates eközben 156,7 milliárd dolláros vagyonát diverzifikálta, és lassan, de csökkenti vagyonát, több milliárd dollárt irányítva személyes pénzéből a Gates Alapítvány létrehozására, amely a világ egyik legnagyobb jótékonysági szervezete. Ballmer vagyonának megugrásában szerepet játszik, hogy a Microsoft részvényei újabb rekordot döntöttek, a vállalat az OpenAI-val való partnerségén keresztül az egyik legnagyobb haszonélvezője volt a mesterséges intelligencia ralinak.