Facebookon változik a mesterséges intelligencia által generált képek jelölése

A Facebook anyavállalata, a Meta bejelentette, hogy változtatásokat hajt végre a mesterséges intelligencia által generált képek jelölési rendszerében, válaszul a felhasználói panaszokra.

A Meta döntése értelmében a mesterséges intelligencia által készített képek eddigi Made with AI/mesterséges intelligenciával címkézése helyett az új jelölés az AI info lesz. A változásra azért került sor, mert a fotósoktól számos panasz érkezett, miszerint az algoritmus tévesen is alkalmazta a mesterséges intelligencia címkét olyan képekre, amelyeket valójában ember készített.

A Meta szerint az eddigi címkék nem minden esetben feleltek meg a felhasználói elvárásoknak, és nem biztosítottak elegendő kontextust. A vállalat 2024 elején vezette be a Made with AI címkéket, hogy az iparági szabványoknak megfelelően egyértelműen megkülönböztessék a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat a platformon.

Az Engadget tech portál információi szerint a Facebook és az Instagram algoritmusai tévesen érzékelhették a Photoshop bizonyos eszközeit a mesterséges intelligencia beavatkozásának, bár a Meta nem utalt konkrétan a Photoshopra az üggyel kapcsolatban. Az iparági szereplők együttműködnek a folyamat javításán, hogy pontosabban lehessen megkülönböztetni a különböző forrásból származó tartalmakat.