A választási kihívásokról és tanulságokról beszélt a Nemzeti Választási Iroda elnöke

Június 9-én Magyarországon először került sor az európai parlamenti és az önkormányzati választások egyidejű lebonyolítására. Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke osztotta meg tapasztalatait és a választások legfontosabb tanulságait.

A Nemzeti Választási Iroda 2022 szeptemberében kezdte meg a felkészülést az idei választásokra. Az Alaptörvény és a választási eljárási törvény módosításai alapján már korán látható volt, hogy milyen feladatokra kell készülni. Az Alaptörvény-módosítás után 2024-ben több általános választást kell egy napon lebonyolítani, ami új igazgatási folyamatokat igényelt. Az e-ügyintézés reformja 2023 decemberében lépett hatályba, és jelentős informatikai fejlesztéseket hajtottak végre, például az automatikus döntéshozatali rendszer bevezetésével a névjegyzékkezelési kérelmek feldolgozásában.

A választások lebonyolításában körülbelül 23 ezer választási irodai munkatárs, 35 ezer választott és 31 ezer delegált választási bizottsági tag, valamint több ezer informatikai fejlesztő, nyomda és posta munkatárs vett részt. A tervezett költségvetés körülbelül 25 milliárd forint volt, és a kereten belül maradnak.

A választások egyidejű lebonyolítása új és izgalmas tapasztalatokat hozott, a névjegyzékvezetés reformja sikeres volt. A választópolgárok 2022-ben kétszer kellett aláírniuk, hogy részt akarnak-e venni az országgyűlési választáson és a népszavazáson. A nemzetiségi szavazóknak három helyen kellett volna azonosítaniuk magukat, ami megnövelte volna a várakozási időt, ezért a közös névjegyzékvezetési rendszert vezették be. Hibák előfordultak, például elfelejtettek adni szavazólapokat az első néhány választópolgárnak, de összességében nem volt nehezebb a több választástípus miatt a lebonyolítás.

A főpolgármester-jelölti versenyben a visszalépett jelöltek nevét a helyi választási irodák húzták le a szavazólapokról, de a törvény nem tartalmaz erre vonatkozó részletszabályt. A választási igazgatásban és a szavazólapok értékelésében nem volt rendszerszintű probléma.

Karácsony Gergely szerint az újraszámlálás során a szavazólapok nem érkeztek meg úgy, ahogy a szavazatszámláló bizottság bekötegelte őket, és több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai. Az NVI szerint a folyamatban lévő garanciális elemek megvoltak, és a sajtó nyilvánossága előtt zajlott az újraszámlálás.

Az újraszámlálás napján az NVB ülése órákat csúszott, mert a bizottság tagjai zárt tanácsülésen vitáztak a szavazólapokról. Összesen 285 olyan szavazólap volt, ahol a visszalépett jelölthöz és egy másik jelölthöz is ikszeltek, és ezeket érvénytelennek tekintették.

A választások lebonyolításával kapcsolatban három fontos tanulság van: a választási szervek felkészítése, a jelöltek és jelölő szervezetek támogatása, valamint a választópolgárok joggyakorlásának segítése. Az NVI a jövőben is ezekre a területekre fog fókuszálni.

Az NVI elnöke, Nagy Attila az Indexnek adott interjújában kifejtette, hogy a Szentkirályi Alexandra nevét kihúzó vékony vagy vastag vonalak dilemmája miatt nem kellene büntetni senkit, mert a kihúzás rendben volt. Az elnök szerint a gyakorlat valóban eltérő volt: volt, ahol nyomtatóval húzták ki a nevet, máshol máshogy, de a választási szervek jól hajtották végre a feladatot.

Az NVI elnöke arról is beszélt, hogy a jelöltek ajánlásgyűjtésénél – ahogy egyébként a 2022-es parlamenti választás előtt is – megint gondok voltak, merültek fel szabálytalanságok, visszaélés-gyanúk. Mint mondta, “volt ugyanis olyan jelölő szervezet, amelynek az ajánlásait áttekintve azt tapasztaltuk, hogy felvetődött a bűncselekmény gyanúja, az NVI így több esetben is feljelentést tett”. Az NVI elnöke méltánytalannak tartaná, ha lenne felelősségre vonás a kiemelkedően sok érvénytelen szavazatot produkáló IV. és VII. kerületi választókörzetek miatt, és hozzátette, hogy gondolkodnak azon, hogy miként tudnának egy olyan javaslatot megfogalmazni, amely rögzíti, hogy a kiesett jelölt törlését pontosan milyen módon kell végrehajtani.