Hathavi jutalmat kapott a leváltott fideszes polgármester Sárospatakon

A sárospataki képviselőtestület, melynek többségét a Fidesz képviselői alkotják, a törvényileg lehetséges maximumot, hathavi jutalmat ítélt meg Aros János leköszönő fideszes polgármesternek és Sikora Attila alpolgármesternek a "2024. évi munkájuk magas színvonalon történő elvégzéséért".

A döntés különösen meglepő, tekintettel arra, hogy Aros Jánost a választók júniusban leváltották, és a helyi fideszes jelöltek is gyenge eredményeket értek el. A polgármester csupán 36 százalékos támogatottságot kapott, és a város hét egyéni választókerületéből hatban az ellenzék diadalmaskodott, annak ellenére, hogy az Európai Parlamenti választásokon a Fidesz 44 százalékot szerzett Sárospatakon.

Az eredeti előterjesztés egyhavi jutalmat javasolt, de a pénzügyi bizottság ülésén vetődött fel a hathavi jutalom ötlete. Egyed Attila, a bizottság fideszes elnöke szerint az emelés indoklása az volt, hogy Aros János a múlt 14 év során "viszonylag kevésszer" részesült jutalomban. A bizottság ülésének jegyzőkönyve hamarosan elérhető lesz a város weboldalán.

A döntést Farkas Szabolcs, az új polgármester, aki októberben lép hivatalba, Youtube-csatornáján keresztül közvetítette, és Facebookon is bírálta.

Aros János elmondta, hogy a döntés meglepetésként érte, nem volt előzetes egyeztetés vele a témában, és ő maga az elmúlt 14 év alatt csak egyszer, tavaly vett fel jutalmat, ami egyhavi összeg volt. "Nincs szükségem ekkora összegű jutalomra", mondta, hozzátéve, hogy a döntés az önkormányzaté volt, de jóleső érzés számára, hogy értékelték a munkáját. Jelenleg azt vizsgálja, hogy jogilag lehetséges-e nem felvenni a jutalmat, vagy visszautalni azt, illetve hogy az önkormányzat visszavonhatja-e a döntést. A pénzügyi bizottsági ülés jegyzőkönyvét még nem olvasta, így nem tudja, ki vetette fel a hathavi jutalom ötletét.

Sárospatakon Fidesz-közeli vállalkozók indultak a fideszes polgármesterrel, Aros Jánossal szemben. A választást egyikük, a függetlenként induló Farkas Szabolcs nyerte, aki korábban a ZÉG (Zempléni Építőipari és Gépészeti) Kft.-nél vezető (aláíró) volt. Ez a cég az elmúlt öt évben több közbeszerzést nyert el, elsősorban Sátoraljaújhelyen, kisebb részt Cigándon, de Sárospatakon is. Farkas és köre egy Harcművészetek Klubja Sport Egyesület (HK SE) nevű szervezet keretein belül indult.