Budapesti panellakások átlagára: 41 millió forint a lakótelepeken

A budapesti panellakások iránti kereslet továbbra is magas, a fenntartási költségek kiszámíthatósága miatt. A 2023-as átlaghoz képest 9%-kal emelkedett a négyzetméterár, így egy átlagos, 53 négyzetméteres lakás ára 41 millió forintra nőtt. A legnépszerűbb lakótelepeken ennél is magasabb árakra kell számítaniuk a vevőknek a Duna House adatai alapján.

A fővárosi házgyári lakások piacán az idei év újabb áremelkedést hozott, amit a megújuló otthonteremtési támogatások és a mérséklődő lakáshitelkamatok pozitív hatása is befolyásolt. A Duna House szerint a budapesti panellakásokért fizetett átlagos négyzetméterár 765 ezer forintra emelkedett, ami 9%-os növekedést jelent a tavalyihoz képest. Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője szerint, a 2022-es energiaválság során megugrott árszintnél is 7%-kal magasabb lett az átlagos négyzetméterár idén.

A nagyobb lakótelepeken még jelentősebb drágulás figyelhető meg, ahol átlagosan 14%-kal emelkedtek a négyzetméterárak. Az újpalotai lakótelepen 5%-os árcsökkenés érzékelhető, míg a Bécsi úton a 2023-as átlagnál 30%-kal magasabb árakat kell fizetni, ami 880 ezer Ft/m^2-es kiadást jelent. Békásmegyeren 791 ezer forintos, míg Káposztásmegyeren 20 százalékos emelkedést követően 795 ezer forintos átlagárral találkozhatnak az ingatlant keresők.

A XI. kerületi Fehérvári úti és a XIII. kerületi Vizafogó lakótelepeken közelít a négyzetméterár a millió forinthoz. A Fehérvári úton 12 százalékos emelkedés után 941 ezer forint, míg Vizafogón 16 százalékos drágulás után 936 ezer forint az átlag. A József Attila lakótelepen 839 ezer forintért, a Füredi úton 8 százalékos növekedés után 829 ezer forintért kínálják a lakásokat. Újpesten 736 ezer forintos, míg a Havanna lakótelepen 11 százalékos emelkedést követően 644 ezer forintos átlagáron zárultak az adásvételek. Újpalotán 663 ezer forintos áron kaphatók a lakások, míg Gazdagréten a négyzetméterár rekordnak számító, 980 ezer forint.

A Duna House adatai szerint a fővárosi panellakások négyzetméterárai 500 ezer forinttól 1,19 millió forintig terjednek, a lakásokért fizetett összegek pedig 24-68 millió forint között mozognak.