Joe Biden visszalépését sürgetik amerikai lapok, de a családja és a Demokrata Párt támogatja

Több neves amerikai újság szerkesztősége nyíltan arra szólította fel Joe Biden amerikai elnököt, hogy ne induljon újra a Demokrata Párt elnökjelöltségéért a 2024-es választásokon. A Hill által közzétett összefoglaló szerint a New York Times, a New Yorker, az Economist és a Chicago Tribune is kritikával illette Biden elnököt, míg a Philadelphia Inquirer Donald Trump volt elnököt támadta.

A New York Times szerint Biden az országot azzal szolgálná leginkább, ha visszalépne a jelöltségtől. A lap szerint az elnöknek a csütörtöki vitán meg kellett volna győznie az amerikai közvéleményt arról, hogy képes teljesíteni az elnöki hivatal követelményeit egy újabb ciklus erejéig, de ehelyett a Biden-kampányt "nemtörődöm hazárdírozással" vádolták. A Times emellett Trumpot is bírálta, "kizárással felérőnek" nevezve a volt elnök vitateljesítményét.

David Remnick, a New Yorker szerkesztője szerint Biden már nem hatásos kommunikátora saját politikájának, és az elnököt "egyre instabilabbnak" minősítette. Remnick úgy véli, Biden maradása nemcsak önámítással, hanem a nemzet veszélyeztetésével érne fel, míg egy másik jelölt kampányba állítása hazafiságról tenne tanúbizonyságot.

Az Economist ismételten felszólította Bident, hogy ne induljon újra, állítva, hogy lemondásával "segítene megmenteni Amerikát a veszélyhelyzettől". A magazin szerint a múlt heti vitán az elnök zavarodott és összefüggéstelen volt, "túlságosan gyengélkedik ahhoz, hogy további négy évig bírja a világ legkeményebb munkáját".

A Chicago Tribune szerint a múlt heti vitára adott reakciókat egyetlen szóval lehet összefoglalni: "Elég". A kiadvány szerkesztősége mind Trumpot, mind Bident kemény kritikával illette, "két mogorva öregembernek" és "bohócnak" nevezve őket, illetve "nevetségesnek" minősítve azt a lehetőséget, hogy Biden még négy évig elnökként tudna szolgálni.

Ezzel szemben a Philadelphia Inquirer szerkesztősége Biden helyett Trumpot szólította fel lemondásra. A lap szerint Biden elnök vitán nyújtott teljesítménye katasztrofális volt, de Trump szereplése ismét bebizonyította, hogy veszélyt jelent a demokráciára és alkalmatlan a tisztségre.

Azonban Joe Biden családja szerint az elnöknek nem kell törődnie a visszalépését követelő hangokkal, és arra biztatták, hogy folytassa a harcot. A család bátorításáról először a New York Times számolt be, később a CBS News is megerősítette. Az elnöki pár vasárnap találkozott a gyerekeikkel és unokáikkal Camp Davidben, ahol átbeszélték a továbbiakat. A találkozóról ellentmondásos hírek érkeztek, egy névtelen kormányzati tisztviselő tagadta, hogy Biden a visszalépéséről egyeztetett volna a családjával. A közvélemény-kutatásokban viszont nem áll jól: a CBS News/YouGov vasárnap közzétett mérése szerint a regisztrált demokrata szavazók 72 százaléka úgy véli, az elnök nem rendelkezik a tisztség betöltéséhez szükséges mentális és kognitív egészségi állapottal, és minden második ember szerint le kellene mondania. Kampánycsapata és családja szerint azonban továbbra is ő a Demokrata Párt legnagyobb reménye Trump legyőzésére. A családtagok szerint Biden tanácsadói túlkészítették az elnököt a vita előtt, ez volt a gyenge szereplés fő oka, míg Jill Biden, az elnök felesége nem kritizálta a kampánycsapatot emiatt.

Doug Burgum, Észak-Dakota republikánus kormányzója és aki az egyik fő esélyesnek tartanak arra, hogy egy esetleges következő Trump-kormányzatban alelnökként szolgáljon, erős szavakkal illette Joe Biden csütörtöki vitaszereplését. Burgum szerint Biden "nem alkalmas arra, hogy főparancsnokként szolgáljon", és a vitát követően úgy érzi, hogy "ma nagyobb nemzetbiztonsági kockázatnak vagyunk kitéve, mint csütörtökön voltunk, mert a főparancsnok megmutatta, hogy nem képes a szolgálatra" - utalt az észak-dakotai kormányzó Oroszország, Kína és Irán vezetőire. Burgum a NBC Meet The Press című műsorában elismerve, hogy beszélt Trumppal arról, hogy esetleg betölthetné az alelnöki posztot, de hozzátette, hogy ez csak az elnök és közte dőlne el.

A Demokrata Párt több prominens politikusa is védelmébe vette a jelenlegi elnököt. “Ha az ember padlóra kerül, feláll, és még keményebben harcol” – nyilatkozta Chris Coons szenátor. Felesége, Jill Biden a Vogue magazinnak azt nyilatkozta, nem fogják hagyni, hogy a vita rányomja a bélyegét az elnökség négy évére, és hozzátette, férje továbbra is úgy fog cselekedni, ahogyan az a legjobb az országnak.