Az állami gyermekvédelmi intézményvezetők többsége alkalmas a munkára

Az eddig alkalmassági vizsgálaton részt vett gyermekvédelmi intézményvezetők túlnyomó többsége alkalmasnak tekinthető a munkára – válaszolta Rétvári Bence államtitkár Komjáthi Imre képviselő kérdésére.

Márciusban kezdődött meg a soron kívüli hatósági vizsgálat minden állami fenntartású gyermekotthonban, amely a bántalmazási esetek belső kivizsgálására összpontosított. Ebben az időszakban az intézmények ellenőrzése és a vezetők pszichológiai alkalmassági vizsgálata is párhuzamosan zajlott.

A Népszava információi szerint a vizsgálatok eredményeiről még nem ismertek konkrétumok, és a lap is kérdéseket intézett a Belügyminisztérium felé, válaszukra várva. Rétvári Bence államtitkár Komjáthi Imre képviselőnek küldött válaszában említette, hogy 273 állami fenntartású gyermekvédelmi intézmény vezetőjét vizsgálták meg. A pszichológiai alkalmassági vizsgálat első része április 15-én kezdődött és június 7-én fejeződött be, míg a második szakasz május 6-tól június 14-ig tartott. Azoknak a gyermekvédelmi intézményvezetőknek a sorsáról, akiknél az alkalmassági vizsgálat ezt indokolja, a munkáltató fog dönteni. A végső minősítést klinikai szakpszichológusokból álló bizottság adja meg. Az egyházi intézmények vezetőinek vizsgálata még hátravan. Összesen 530 bentlakásos intézményt vizsgáltak meg, és az eredmények hamarosan nyilvánosságra kerülnek.

A gyermekvédelem kérdése akkor került a kormány fókuszába, amikor kiderült, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének, aki egy gyermekotthon pedofil igazgatójának segített az ügy eltussolásában. Ez az eset ráirányította a figyelmet a gyermekvédelem egész rendszerét érintő hiányosságokra. A kormány válasza a jogszabályok szigorítása lett, annak ellenére, hogy több civil szervezet szerint ez téves irány, mivel a szigorítás a büntetés logikáját követi, ahelyett hogy a gyermekvédelem valódi támogatását szolgálná.

A gyermekvédelmi intézményvezetők alkalmassági vizsgálatának része volt egy főleg vezetői kompetenciákkal foglalkozó rész, egy 500 kérdéses amerikai személyiségteszt és egy interjú egy klinikai szakpszichológussal. Közben egy másik, július elsejétől hatályos jogszabály szerint már nemcsak a gyermekvédelemben dolgozó vezetőket, hanem a beosztotti munkakörben dolgozókat is vizsgálat alá vetik, esetükben „kifogástalan életvitelüket” ellenőrzi a kormány, és a „rendőrség belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési feladatokat ellátó szerve” is bármikor ellenőrizheti őket. Erre a kormány 1,7 milliárd forintot különített el a költségvetésből.

Az államtitkár további kérdésekre nem árulta el, hogy találtak-e pedofilokat az intézmények vezetésében. A gyermekvédelmi intézmények vezetőinek átvilágítása során a cél az volt, hogy "ha volt korábban ki nem derült gyermekbántalmazás vagy szexuális visszaélés, az most bukjon ki", a módszertant olyan szakemberek állították össze, akik ismerik a gyerekvédelem minden területét, és a cél az, hogy bármilyen kockázatot ki tudjanak szűrni, ami a gyermekek számára veszélyt jelenthet.

A vizsgálatokat egyelőre csak állami intézményekben folytatták le, április 15 és június 14 között, de az eredményekről a kormány semmit sem árult el eddig, tehát azt sem lehet tudni, hogy találtak-e alkalmatlannak ítélt intézményvezetőt. Az összesen 273 szakembert érintő pszichológiai vizsgálat során többek között vezetői kompetenciákat mérték fel tesztekkel, helyzetgyakorlatokkal, interjúkkal, és pszichológiai minimumfeltételek vizsgálatával. Az alkalmasságról pedig „a folyamatban közreműködő klinikai szakpszichológusokból álló bizottság” minősíti. Rétvári parlamenti válaszában megjegyezte, hogy az egyházi intézmények irányítóit egy másik jogszabály, a július 1-től hatályos törvény alapján világítják át, ám ennek a „feltételrendszerét” még nem dolgozták ki.

A gyermekvédelmi intézmények átvilágításának eredménye azonban titkos marad, és Rétvári Bence államtitkár kitérő választ adott a lezajlott vizsgálatok eredményére vonatkozóan. Komjáthi Imre képviselő kérdéseire a részletek ismertetése mellett konkrét eredményeket nem közölt. Az április 15-e és június 14-e között lezajlott ellenőrzés során 273 intézményvezetőt hallgattak meg, akik alapos pszichológiai vizsgálaton estek át, melynek célja a gyerekek védelmének legmagasabb szintű szakmai garanciájának biztosítása volt. Az egyházi intézményekre is vonatkozik a törvény, melyek ellenőrzésének pontos feltételrendszerét még nem dolgozták ki. Eddig ötszázharminc intézményt világítottak át, de hogy pontosan milyen eredménnyel, arra csak kitérő válasz érkezett.