A GVH vizsgálódik: légitársaságok és MVM Next a célkeresztben

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fokozott figyelmet fordít a légitársaságok és az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. tevékenységére, több panasz és bejelentés érkezett a fogyasztóktól.

A légitársaságok esetében a GVH a fogyasztók számára készített tájékoztató anyagokban összefoglalja a repülőjegy-vásárláshoz, utazási irodák programjainak kiválasztásához, online szállásfoglaláshoz és a bel- és külföldi autóbérléshez kapcsolódó tanácsokat. A versenyhivatal célja, hogy a fogyasztók elkerülhessék a félrevezető tájékoztatásokat és a nyaralás során felmerülő kellemetlen meglepetéseket. A GVH a beérkezett bejelentések és panaszok alapján vizsgálja a versenyfelügyeleti eljárás elrendelésének feltételeit, és amennyiben szükséges, eljárást indít. A légitársaságok reklámgyakorlatát évek óta figyelemmel kísérik, több eljárás már lezárult, és jelenleg is vannak folyamatban lévő ügyek. Legutóbb a Wizz Air ellen indítottak eljárást 2024 januárjában.

Az MVM Next számlázási gyakorlatával kapcsolatban a GVH 2023 őszén kapott bejelentést. A versenyhivatal a bejelentést követően adatokat gyűjtött és értékelt, de először úgy döntött, hogy nem indítanak eljárást. A bejelentő azonban bírósághoz fordult, és a Fővárosi Törvényszék a GVH-t versenyfelügyeleti eljárás megindítására kötelezte. A GVH most azt vizsgálja, hogy az MVM Next által 2022 augusztusától kezdődően a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatása keretében kibocsátott számlákon szereplő „rezsiboxban” feltüntetett megtakarítás bemutatása nem sérti-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti a jogsértés tényét, az eljárás a tények tisztázására és a feltételezett jogsértések bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására három hónap áll rendelkezésre, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható. Az eljárás során a vonatkozó jogszabályi rendelkezések alapján nem számítanak bele az adatkérések, illetve adatközlések időszakai.

A GVH ismételten vizsgálja az MVM Next számlázási gyakorlatát, különösen a 2013 óta kötelező narancssárga színű "rezsibox" tartalmát. A bejelentő szerint az MVM a 2022. végi extrém magas energiaárakat használja viszonyítási alapként, ami miatt a megtakarítások bemutatása a rezsiboxban félrevezető lehet. A versenyhatósági vizsgálat nemcsak a számlázási gyakorlatot, hanem a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatással összefüggő tájékoztatást is érinti.