A 12-es villamos útvonalának tervezett változása

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) társadalmi egyeztetést indított a 12-es villamos útvonalának tervezett módosításáról, melynek keretében a járatot a Lehel térig tervezik meghosszabbítani. A BKK a lakosság véleményét is kikéri az ügyben, a véleményeket a társaság weboldalán elérhető kérdőív kitöltésével lehet megosztani.

A tervek szerint a jelenleg Angyalföld kocsiszín és Rákospalota, Kossuth utca között közlekedő 12-es villamos útvonala jelentősen megváltozhat. A BKK célja, hogy a villamosközlekedést bővítsék, így javítva a kapcsolatokat és a kiszolgálás sűrűségét a térségek között.

Budapest hosszútávú közlekedési stratégiájában szerepel, hogy a Rákospalota és Újpest térségéből induló villamosok a Lehel tér, Nyugati pályaudvar, Bajcsy Zsilinszky út és Deák Ferenc tér útvonalon keresztül érhetik majd el a belvárost, valamint Újbuda térségét. Ezáltal átszállásmentes és versenyképes új villamosvonalak jöhetnek létre.

Jelenleg a 12-es villamos nem éri el az angyalföldi térséget, a Róbert Károly körutat, a Dózsa György utat és a Lehel teret, csupán Újpestig közlekedik. A BKK szerint a 12-es villamos meghosszabbítása a Lehel térig lenne az első lépés a tervezett fejlesztések során.

A BKK megjegyezte, hogy Rákospalota és Újpest között több buszjárat is hasonló funkcióval közlekedik, gyakran párhuzamosan a villamossal. A 12-es villamos jelenlegi önálló szakaszán alacsony a forgalom, és a hálózat nem hatékony. A tervezett meghosszabbítás és a kapcsolatok javítása új utasok számára teheti vonzóbbá a közösségi közlekedést.

A tervezett változásokat 2024 őszétől kívánja bevezetni a BKK, és a lakosság véleményét 2023. július 17-ig várják a kérdőív kitöltésével.