A legértékesebb magyar sportolók rangsora

Szoboszlai Dominik vezet a Forbes által összeállított legértékesebb magyar sportolók listáján, míg Szilágyi Áron a második helyet foglalja el, és Gulácsi Péter is felkerült a dobogóra.

A Forbes magazin a legutóbbi két olimpia közötti időszak nemzetközi eredményeit figyelembe véve állította össze a 25 legértékesebb hazai sportoló listáját. A rangsort a párizsi olimpia közeledtével frissítették, az előző listát a tokiói játékok előtt publikálták, az azóta eltelt időszak nemzetközi – válogatott és klub – eredményei alapján jött össze egy shortlist. Ez már a nyolcadik alkalom, hogy a rangsort Magyarországon is publikálják.

A listán érdekes változások figyelhetők meg: a focisták előretörtek, míg a női kézilabdázók és a kajak-kenusok nem szerepelnek a legértékesebbek között. Az országúti kerékpározásból viszont már két sportoló is bekerült a top 25-be. A Liu-testvérek országváltása miatt a gyorskorcsolya is lemaradt a listáról.

Szoboszlai Dominik, aki korábban még megosztotta az első helyet Hosszú Katinkával, most először áll a lista élén egyedül. Hosszú Katinka négy helyet rontva a negyedik pozícióban található, és bár hivatalosan nem jelentette be a visszavonulását, valószínűleg utoljára szerepel a listán, mivel nem jutott ki a párizsi játékokra. Íme a top 10 sportoló, változásaikat nyilakkal jelölve a 2021-es évhez képest:

  1. Szoboszlai Dominik (először vezeti a listát egyedül)
  2. Szilágyi Áron ↑
  3. Gulácsi Péter ↑
  4. Hosszú Katinka ↓
  5. Schäfer András – Új!
  6. Milák Kristóf ↓
  7. Sallai Roland ↑
  8. Szalai Attila ↓
  9. Willi Orbán ↓
  10. Valter Attila ↑

A focisták térnyerésével az eddig közölt 8 Forbes-rangsor közül most szerepel rajta a legkevesebb nő, csupán négyen vannak a listán, és a top 10-ben csak egy női sportoló található.

A lap három szempont szerint rangsorolja a sportolókat: sport-index, közösségimédia-index, üzleti potenciál; a módszertant pedig a Deloitte tanácsadócéggel közösen állították össze.

A teljes, részletes listát a Forbes cikkében lehet megtekinteni.