Auchan: Visszahívott prémium sajt a polcokról

Az Auchan Magyarország Kft. a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteki közleménye alapján visszahív egy prémium sajtot mikrobiológiai problémák miatt.

Az érintett termék az Auchan Prémium MMM! Cantal közepesen hosszú ideig érlelt sajt, 250 grammos kiszerelésben, 2024. július 24-i minőségmegőrzési idővel. A Nébih hangsúlyozza, hogy a sajtot a vásárlók ne fogyasszák el, és arra kéri őket, hogy vigyék vissza a terméket bármelyik Auchan áruházba. A visszahozott sajt árát blokk nélkül is megtérítik.

A Nébih oldala szerint az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok (K2, B) termelésében, és jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását. Azonban a shigatoxin-termelő Escherichia coli (röviden STEC) fertőzés tünetei hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes hasmenés, amely esetenként véres is lehet. Esetenként előfordulhat hányinger, hányás és láz is. A legtöbb beteg egy-két héten belül meggyógyul, de a fertőzés okozhat vérzéses vastagbélgyulladást, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó ún. trombotikus trombocytopéniás purpurát (TTP), vagy vesekárosodást, úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómát (HUS) is.

Amennyiben az elfogyasztott élelmiszer élő shigatoxin termelő baktériumot tartalmaz, a fertőzés tünetei a fertőződés időpontjától számítva 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.

Az Auchan arra kéri a termék vásárlóit, hogy azt biztonságuk érdekében ne fogyasszák el, inkább vigyék vissza áruházaikba, ahol akár blokk nélkül is visszatérítik a termék teljes árát.

Mint megírtuk, az áruház tegnap is visszahívott egy terméket. A nem megfelelő magyar nyelvű címkén, nem jelölt allergén (tej) jelenléte miatt hívták vissza a forgalomból az An Kedvenc Bar. Tejes turmixot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kéri a tejre érzékeny vásárlókat, hogy a 750 milliliteres kiszerelésű terméket ne fogyasszák el.