A Mindennapok Bajnokai: országos összefogás a paralimpiai sportolók támogatására

Új hazai program indult el, amelynek keretében a magyar paralimpikonok fizioterápiás kezeléseit támogatják, Hajmási Éva paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és hatszoros Európa-bajnok tőr- és kardvívó a nagykövete.

A fizioterápia kiemelten fontos a paralimpiai sportolók számára, hiszen hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a sérülések megelőzéséhez és a gyógyulási folyamatok elősegítéséhez. A célzott gyakorlatok és rehabilitációs technikák segítségével javítja a mobilitást, az erőt és az állóképességet, amelyek elengedhetetlenek a magas szintű versenyzéshez, valamint a verseny utáni felépülésben is jelentős szerepet játszanak, biztosítva a sportolók hosszú távú egészségét és jóllétét.

Hajmási Éva elmondása szerint a prevenció és a jó kondíció elengedhetetlen a felkészülés során, ezért heti kétszer állóképesség- és gyorsaságfejlesztő, valamint erősítő edzésekre jár, ahol manuálterapeuta segíti az erőnlétét. Heti egy masszázs is beiktatásra kerül a regeneráció érdekében, és mindent megtesz annak érdekében, hogy lelki szinten is a legjobbat nyújtsa. Hajmási Éva számára hatalmas megtiszteltetés, hogy ő lehet a kampány arca és közvetítője.

A fizioterapeuták által nyújtott holisztikus ellátás a pszichológiai támogatást is magában foglalja, amely segít a sportolóknak megbirkózni az edzések és versenyzés okozta nyomással.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint a paralimpiai mozgalom eszméinek népszerűsítése, a mozgáskorlátozott sportolók esélyegyenlőségének, integrációjának és elfogadásának biztosítása kiemelten fontos, és minden ilyen kezdeményezést üdvözölnek. Montague-Katus Adrienn, a program támogatója és a Procter&Gamble vásárlói marketing igazgatója hozzátette, hogy céljuk a paralimpiai sportolók tehetségére való rávilágítás, és az ő teljesítményükkel szeretnének motiválni mindenkit arra, hogy merjenek lehetőségeket megragadni az életben.

Montague-Katus Adrienn elmondása szerint a Párizs 2024 olimpiai és paralimpiai játékokhoz közeledve elindították „A Mindennapok Bajnokai” nevű kampányukat, amelynek során termékeik és fogyasztóik segítségével hozzájárulhatnak a parasportolók fizioterápiás kezeléseihez. Az olimpiai és paralimpiai sportolók évtizedes támogatójaként a sportolók lendülete és elkötelezettsége inspirálja őket, hogy a legmagasabb színvonalat érjék el termékeik minőségében és teljesítményében.

A magyar paralimpiai sportolók az elmúlt években rendkívül figyelemreméltó teljesítményt nyújtottak. Az idei párizsi paralimpiai játékokon várhatóan 4400 sportoló vesz majd részt különböző sportágakban. Magyarországnak közel 500 regisztrált parasportolója van, több mint 30 sportágban képviselik az országot. A kvalifikációk még több sportágban tartanak, de a Magyar Paralimpiai Csapat versenyzői eddig 10 sportágban összesen 30 kvótát gyűjtöttek, így várhatóan 40-45 fő körüli magyar sportoló jut ki a XVII. Paralimpiai Játékokra, amelyet 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendeznek meg Párizsban.