Francia miniszterelnök: El lehet kerülni a szélsőjobb abszolút többségét

A visszalépéseknek köszönhetően el lehet kerülni a szélsőjobb abszolút többségét - mondta Gabriel Attal francia miniszterelnök. Az előrehozott franciaországi választások vasárnapi második fordulója előtt a baloldal és Macron centrista tömbje egymás javára léptette vissza jelöltjeit, hogy megakadályozzák Le Pen Nemzeti Tömörülésének totális győzelmét.

A magas részvételnek köszönhetően több mint 300 választókerületben jutott tovább legalább három jelölt, de a visszalépések miatt a legtöbb kerületben végül mégiscsak párviadal lesz. Ez a helyzet nem kedvez a Nemzeti Tömörülésnek, mivel így nem oszlanak meg az őket elutasítók szavazatai.

Az első fordulóban Le Pen pártja történelmi győzelmet aratott, azonban a korábbi választásokhoz hasonlóan, ha most is működik az ellenük felépített politikai blokád, akkor ezúttal sem kerülnek abszolút többségbe. Ennek ellenére lehet, hogy a Nemzeti Tömörülés adja majd a legtöbb képviselőt a parlamentben. Más kérdés, hogy ebben a helyzetben tud-e majd bárki kormányt alakítani Franciaországban.

Az 577 fős nemzetgyűlésben 76 képviselőt választottak meg a múlt vasárnapi első fordulóban, közülük 39-en a Nemzeti Tömörülés (RN) színeiben indultak, 32-en az Új Népfront nevű baloldali szövetséghez, míg ketten Emmanuel Macron államfő Együtt nevű pártszövetségéhez tartoznak.

A jelöltállítás lezárultával 221 körzetben visszaléptek a baloldal, a jobbközép Köztársaságiak vagy az elnöki tábor jelöltjei annak érdekében, hogy megakadályozzák az RN győzelmét, így végül 406 helyen ketten, 94 körzetben hárman, míg egy helyen négyen indulnak a második fordulóban.

Jordan Bardella, az RN elnöke és miniszterelnök-jelöltje többször megerősítette, hogy csak akkor vállalja a kormányzást, ha pártja megszerzi az abszolút többséget a második fordulóban. Marine Le Pen szerint már 270 hely megszerzése esetén is elképzelhető egy Bardella-kormány, mivel meg lehetne győzni 19 független jobb- és baloldali képviselőt, akik korábban jelezték, hogy közel állnak az RN javaslataihoz.

Elemzők szerint azonban egyelőre kiszámíthatatlan a választók viselkedése, ugyanis az első fordulót megelőzően az elnöki tábor még ugyanolyan szélsőségesnek tekintette a baloldalt, mint az RN-t, a baloldal pedig mindenekelőtt a kormányzópárt ellen kampányolt.

Marine Tondelier, a Zöldek vezetője egy olyan miniszterelnököt szeretne, aki nem az elnöki táborból érkezik, míg Édouard Philippe volt jobboldali miniszterelnök jelezte, hogy egy kommunista jelöltre fog szavazni.

Gabriel Attal miniszterelnök szerint két forgatókönyv lehetséges: „a hatalmat vagy a szélsőjobb vagy a parlament gyakorolja”. „Én a második forgatókönyvért küzdök” – hangsúlyozta a kormányfő. Emmanuel Macron szerdán a kormányülésen kijelentette, hogy a baloldali képviselők javára történő visszalépés nem jelenti azt, hogy az Engedetlen Franciaországgal együtt kormányoznának, és Gabriel Attal megerősítette, hogy az Engedetlen Franciaországgal „nincs és nem is lesz soha szövetség”.