4iG óriási egyiptomi üzleti megállapodása

A 4iG magyar informatikai vállalat szándéknyilatkozatot írt alá a Telecom Egypt-tel, egy közös vállalat létrehozására, amely az optikai hozzáférési infrastruktúra kiépítését és üzemeltetését fogja végezni Egyiptomban.

A 4iG és a Telecom Egypt közötti megállapodás értelmében egy új vállalat jön létre, amelynek célja a Fiber-To-The-Home (FTTH) és Fiber-To-The-Site (FTTS) optikai hozzáférési infrastruktúra nagykereskedelmi alapú kiépítése és üzemeltetése az észak-afrikai országban. A közös vállalat a következő tíz év során közel 600 millió dolláros beruházással fejlesztheti Egyiptom optikai hozzáférési infrastruktúráját, és a jövőben mintegy 6 millió háztartásnak biztosíthat nagy sebességű internet elérést.

A vállalatok a közös üzleti modellről, pontos tulajdonosi szerkezetéről, irányítási folyamatairól és a technológiai részletekről a következő hónapokban kívánnak megállapodni. Az együttműködésről szóló előzetes megállapodást 2022. június 30-án írták alá, az Egyiptom-Európai Unió Befektetetési Konferencián, amelyet az egyiptomi elnök, Abdel Fattah El-Sisi és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyitott meg, és amelyen részt vett Mostafa Madbouly, Egyiptom miniszterelnöke, valamint Amr Talaat, Egyiptom kommunikációs és informatikai minisztere is.

Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke szerint az infrastruktúra fejlesztése jelentősen növeli majd Egyiptom versenyképességét és gazdaságának teljesítőképességét. A partnerség révén nem csupán új munkahelyeket hoznak létre, hanem a beruházás megvalósulásával támogatják a helyi vállalkozásokat, és jelentősen javítják az egyiptomiak életminőségét. Mohamed Nasr, a Telecom Egypt vezérigazgatója hozzátette, hogy a megállapodás a vállalat információ- és kommunikációtechnológiai (ICT) ágazatban meglévő erősségeire épít, és ezáltal felgyorsíthatja Egyiptom digitális átalakulását, így segítve az 5G elterjedését és számos újgenerációs szolgáltatás, például az IoT-t és a vállalati magánhálózatok fejlődését.

A vezetékes hálózat fejlesztése támogatja Egyiptom 2030-as stratégiai vízióját, amely az erős digitális gazdaság és társadalom létrehozását kívánja elérni. A mobil szélessávú hálózatok vonatkozásában a mobil állomások optikai elérésével lehetővé teszi a folyamatosan növekvő sávszélesség igények kielégítését és az 5G széleskörű bevezetését. Az együttműködés újabb lehetőség a 4iG Csoport számára, hogy hosszútávú üzleti stratégiájával összhangban a nemzetközi piacon is értékesítse szakértelmét.

„A Telecom Egypt-ben a legjobb partnerre találtunk ehhez, akárcsak a már korábban elindított tenger alatti kábelberuházás esetén. A két nagyvállalat erősségeinek és szakértelmének egyesítése garanciát jelent az egyiptomi optikai hálózatfejlesztési program megvalósítására, biztosítva a legmodernebb technológiák és innovációk alkalmazását, valamint a magas színvonalú szolgáltatások kiépítését” – mondta Jászai Gellért.

A Telecom Egypt az elmúlt időszakban jelentős beruházásokat végzett a hálózati infrastruktúra kapacitásainak bővítése érdekében, hogy az országban tapasztalható páratlan mértékű adatforgalom-növekedést a vállalat képes legyen kiszolgálni, jelentős mértékben hozzájárulva ezzel Egyiptom digitális transzformációjához. A fejlődés legjobb mutatója, hogy az elmúlt hat évben az ország internetsebessége a tízszeresére nőtt.