Bombariadó van az összes szlovák bíróságon

Bejelentés érkezett a szlovák rendőrséghez arról, hogy bombát helyeztek el egy bírósági épületben, melynek következtében bombariadót rendeltek el Szlovákia összes bíróságán.

Hétfő délelőtt egy ismeretlen személyazonosságú férfi telefonon értesítette a hatóságokat, hogy az ország valamelyik bíróságán bombát helyeztek el. A rendőrség az összes lehetséges helyszínt átkutatja a bejelentés nyomán.

Zlatica Antalová, a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője az Újszó információi szerint elmondta, hogy a hatóságok minden szükséges intézkedést megtettek, és már folyamatban van a bírósági épületek átvizsgálása.

A bejelentő nem részletezte, hogy pontosan hol helyezték el a robbanószert, így az összes lehetséges helyszínt átfésülik a hatóságok. Nagyszombat megyében a bírósági épületek átkutatása során nem találtak bombát.

Havi 300 eurós ösztöndíj a szlovák diákoknak

A szlovák kormány havi 300 eurós ösztöndíjat ad azoknak a kiemelkedően jól teljesítő diákoknak, akik érettségi után valamelyik szlovákiai egyetemen folytatják a tanulmányaikat. Az ösztöndíjra azok a frissen érettségizett fiatalok pályázhatnak, akik kitűnő érdemjeggyel tették le a vizsgát, illetve szociálisan hátrányos helyzetűnek számítanak. Emellett az is számíthat az elbírálásnál, ha a pályázó iskolán kívül is aktív, például sportol vagy valamilyen művészeti tevékenységet végez.

Az ösztöndíjat egy éven át kapják a diákok, és a jelentkezéseket kizárólag elektronikus úton nyújthatják be. A kiválasztott hallgatók végleges listáját az egyetemi, illetve főiskolai beiratkozást követően teszi közzé a szlovák oktatási tárca.

Az Új Szó arról is ír, hogy a szlovák oktatási minisztérium legfrissebb felmérése alapján magasabb azoknak a középiskolás diákoknak az aránya, akik külföldi egyetemeket részesítenek előnyben a hazai felsőoktatási intézményekkel szemben.