Joe Biden magyarázatot adott a vitán mutatott gyenge teljesítményére

Joe Biden elnök elismerte, hogy a múlt heti elnökválasztási vitán nem sikerült jól szerepelnie, és saját párttársai is kételkednek sikerében, ezért próbálják meggyőzni, hogy lépjen vissza. Ha sikerülne, akkor alig másfél hónapjuk lenne új jelöltet állítani.

Egyre több vezető demokrata politikus szerint is jobb lenne, ha Biden félreállna, ami jót tenne a pártnak és az országnak is − tájékoztatott a CNN. Lloyd Doggett texasi képviselő az elsők között gondolta azt, hogy az újraválasztásra készülő elnöknek azt kellene tenni, amit Lyndon Johnson is megtett korábban, vagyis vissza kell lépnie, bármennyire is fájdalmas döntés.

A megrendült bizalom helyreállítása érdekében Biden demokrata kormányzókkal és kongresszusi képviselőkkel is találkozik, hiszen az elnöki vitán történtek miatt már ők sem biztosak az elnökjelölt sikerében. Szerintük egy héten belül adjon választ arra, hogy miként döntött. Miközben már a családjától is azt várnák, hogy próbálják meg meggyőzni a visszalépésről, de erre vajmi kevés remény van, ugyanis ők a stábját hibáztatják az elhibázott lépésekért.

A kampánystáb részéről azonban mindössze egy rossz esteként értékelték az elnöki vitát, ami annak tükrében is furcsa, hogy mennyien gondolták Biden teljesítményét gyengének. Egy demokrata képviselő szerint ez már nem az első alkalom, hogy az elnök nem volt meggyőző.

Joe Biden ezzel magyarázta a rossz szereplést

Az Egyesült Államok elnöke a vitán történteket a jetlagre hivatkozva próbálta magyarázni egy kedd esti kampányeseményen − részletezte a BBC. Az elnök saját állítása szerint nem figyelt a stábjára és majdnem elaludt a színpadon. Az tény, hogy az utóbbi két hétben Joe Biden többször is járt Európában.

A hétfői Trump-siker a bíróságon sem könnyíti meg Biden dolgát. Vezető demokrata politikusok véleménye szerint, ha még most visszaléptetnék a regnáló elnököt, akkor még mindig lenne idejük hat hét alatt megfelelő jelöltet prezentálni a Demokrata Nemzeti Konvencióra, valamint a százharminc nap múlva esedékes választásokra.

(Borítókép: Joe Biden 2024. június 27-én. Fotó: Marco Bello / File Photo / REUTERS)