A mostani napsütéssel csökkenthetjük a csontritkulás kockázatát

A nyári napsütés kihasználásával jelentős mennyiségű D-vitamint pótolhatunk, amely erősítheti immunrendszerünket és megelőzheti a csontritkulás kialakulását. Azonban figyelembe kell venni, hogy a naptej használata akadályozza a D-vitamin bőrön keresztüli termelődését, míg naptej nélkül a leégés veszélye áll fenn.

A Semmelweis Egyetem közleménye szerint a csontritkulás miatt bekövetkezett első csonttörés két-háromszorosára növeli a következő törés kockázatát. Magyarországon a csontritkulás népbetegségnek számít, körülbelül 700 ezer embert érint, és a betegek több mint kétharmada nő, akiknél a menopauza idején jelentkező ösztrogénhiány miatt kiemelten fontos a csontok védelme.

Dr. Takács István, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatója szerint oszteoporózisra utalhat, ha valaki baleset vagy magaslatról való leesés nélkül szenved csonttörést, vagy az életkor előrehaladtával a testmagassága több mint négy centiméterrel csökken. Évente mintegy százezer csonttörés következik be csontritkulás miatt Magyarországon, és minden harmadik, ötven éven felüli nő élete során érintett lesz.

A csontritkulás megelőzhető rendszeres mozgással, kalciumdús étrenddel és a D-vitamin bevitelével. Nyáron a szervezetünk körülbelül 10-15 perc alatt képes elegendő mennyiségű D-vitamint előállítani az UV-B sugárzás hatására, még akkor is, ha nem napozunk, hanem csak a szabadban tartózkodunk. Fürdőruhában történő napozással negyed óra alatt akár 20 ezer egység D-vitamin is képződik, de a naptej használata ezt a folyamatot meggátolja. A nyári időszak után, októbertől márciusig napi 1500-2000 nemzetközi egységnyi D-vitaminpótlásra van szükség.

Az oszteoporózis gyógyszeres terápiákkal, mint például tabletta vagy injekció, teljesen visszafordítható, de a kezelés évekig is eltarthat. A csontsűrűségmérésen való részvétel különösen fontos a nők számára a menopauza után, illetve a férfiak számára 60-65 éves korban. Az egészségbiztosító finanszírozza a szűrést egészséges embereknél háromévente, mérsékelt csontsűrűség-csökkenés esetén kétévente, diagnosztizált csontritkulás esetén pedig évente. A vizsgálatra a háziorvostól kell beutalót kérni reumatológiai vagy endokrinológiai szakrendelésre.