Beryl hurrikán: már hét halálos áldozat a Karib-térségben

A Beryl hurrikán pusztítása már hét emberéletet követelt a Karib-térségben. A vihar, amely hétfőn érte el a Grenada szigetországához tartozó Carriacou-t, Venezuelában három, Grenadán legalább három, Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken pedig egy halálos áldozatot szedett.

A CNN jelentése szerint a hurrikán következtében megemelkedett tengerszint házakat és üzleteket öntött el, valamint halászhajókat sodort el. Martinique szigetén, amely Franciaország fennhatósága alá tartozik, utcák kerültek víz alá, és körülbelül tízezer fogyasztó maradt áram nélkül. A Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban hatalmas hullámok csapódtak a partokhoz.

Az amerikai hurrikánközpont (NHC) szerint a Beryl július 2-án némiképp gyengült, jelenleg 4-es kategóriájú, szélerőssége mintegy 230 kilométer per óra. Az NHC keddi esti közleményében figyelmeztetett: „Pusztító szelek, potenciálisan halálosan emelkedő tenger és pusztító hullámok várhatók Jamaicán és a Kajmán-szigeteknél szerdán napközben és este”. A közlemény szerint a hurrikánt 250 km/h-s széllökések kísérik, de az NHC igazgatója, Michael Brennan szerint a Beryl kezdett gyengülni, és 3-as vagy 4-es kategóriájúként érheti el Jamaicát, ami korábban 5-ös erősséget is elérhetett.

A vihar következtében Jamaica két repterét is lezárták, és Andrew Holness jamaicai miniszterelnök arra kérte a lakosságot, hogy készítsenek fel élelmiszert, elemeket, gyertyákat és vizet, valamint helyezzék biztonságos helyre legfontosabb dokumentumaikat.

Venezuelában Nicolás Maduro elnök részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, és teljes támogatást ígért nekik. Maduro elmondása szerint az országban négy személyt még eltűntként tartanak nyilván, 8000 otthon sérült meg, ebből 400 teljesen megsemmisült a hurrikán következtében.

Miután a hurrikán elérte a grenadai Carriacou szigetét, egy, a Karib-tengeren úszó vízi drónnak sikerült megörökítenie az északi szélét. A személyzet nélküli eszköz helyi idő szerint kedd este észlelte a ciklont, a drón ekkor mintegy 185 kilométerre volt az éppen 5-ös kategóriájú hurrikán szemétől.

A felvételen több mint 7 méter magas hullámok láthatók, és a széllökések a 100 kilométer per órás sebességet is megközelítették.

A hurrikán helyi idő szerint szerda este vagy csütörtök kora reggel érheti el a Kajmán-szigetek térségét. A Beryl ezt követően, várhatóan péntek kora reggel a mexikói Yucatán-félsziget fölé vonul.

Az NHC szerint a viharhullámok magassága a jamaicai partoknál akár 2,7 méterrel is meghaladhatja majd a normál dagályszintet. A ciklon miatt Haitin, a Dominikai Köztársaságban és a Kajmán-szigeteken is figyelmeztetést adtak ki.

Az elkövetkező napokban a Beryl tovább gyengülhet, de hurrikán erősségű marad, ahogy átvonul a Karib-tenger északnyugati részén. A ciklon már most legalább három halálos áldozatot követelt Grenadán, illetve a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteken.

Amikor elérte ezeket a régiókat, 4-es kategóriájú volt. Hétfő este ugyanakkor az éves hurrikánszezonokat tekintve a valaha mért legkorábbi 5-ös kategóriájú trópusi ciklonná vált.