Ácsi katódgyár építése elkezdődött

Az ácsi katódgyár építése megkezdődött az első tartóoszlop behelyezésével, amelyet a kínai tulajdonú Bamo Technology Hungary Kft. hajt végre.

Az üzemcsarnok 41 ezer négyzetméteren terül el, és a tervek szerint egy éven belül megkezdődik a próbaüzem. A beruházás összértéke 520 milliárd forint, amely 900 új munkahelyet teremt majd. A gyárban évente 50 ezer tonna katódanyagot állítanak elő, amit elektromos járművek akkumulátoraiban használnak fel.

A Bamo Technology Hungary Kft. május 3-án kapta meg az egységes környezethasználati engedélyt, majd május 21-én az építési engedélyt is, amelyek alapján elindulhattak a munkálatok.

A vállalat tájékoztatása szerint a térségben több jelentős beruházás is megvalósul. Egyebek mellett 27 milliárd forintból felújítják a víziközmű-hálózatot és egy új szennyvíztisztító telepet építenek. Emellett a Magyar Közút 17 milliárd forintból fejleszti a térség úthálózatát és kerékpárutat épít Bana és Ács között.

A környezetvédelmi intézkedések részeként Bábolnán már működik egy monitoring állomás, amely a különböző anyagok és környezeti tényezők mérésére szolgál. Az állomás adatai nyilvánosan elérhetők, és hasonló létesítmény felállítását tervezik Ácson is.

A Bamo Technology Hungary Kft. ősztől nyílt napokat szervez az építkezés bemutatására, amelyre előzetes regisztráció szükséges.