Orbán Viktor kijevi látogatása és Trump ukrajnai tervei

Orbán Viktor magyar miniszterelnök meglepetésszerű látogatást tett Kijevben, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, de a tűzszüneti javaslatát elutasították, miközben Donald Trump egy NATO-terv keretében ukrán területek átengedését is szorgalmazná.

Orbán Viktor, aki a háború kitörése óta először látogatott Kijevbe, a Kyiv Independent információi szerint tűzszüneti javaslatot tett, amit az ukrán elnök visszautasított. Ihor Zsovkva, a kijevi elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy Zelenszkij meghallgatta a magyar kormányfő elképzelését, de válaszul ismertette Ukrajna álláspontját, amely szerint egy tűzszünetet Oroszország a csapatai megerősítésére használna ki. Zelenszkij a nyugati partnerekkel együttműködve egy olyan béketerven dolgozik, amely rábírhatja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a háború befejezésére.

Orbán Viktor a találkozó után elmondta, megkérte Zelenszkijt, hogy fontolja meg a béketárgyalások felgyorsítását egy előzetes tűzszünettel. A magyar kormányfő látogatása meglepetést okozott, mivel titokban szervezték, és a budapesti kormány politikáját korábban a nyugati szövetségesei is kritizálták. A találkozó után Orbán a kétoldalú kapcsolatok megváltozását ígérte Magyarország és Ukrajna között.

Ezzel párhuzamosan, a Politico amerikai kiadása szerint Donald Trump, aki a következő választásokon ismét elnök szeretne lenni, egy NATO-terv keretében tárgyalna Oroszországgal, amelyben ukrán területek átengedése is szerepelne. A terv szerint a NATO leállítaná a keleti bővítést, és tárgyalásokat folytatna Putyinnal arról, hogy mennyi ukrán területet tarthatna meg Moszkva. Trump korábban már említette, hogy a Krím félszigetet és a Donbász területeit is átengedhetné az oroszoknak a béke érdekében. A Politico cikkében kiemelték, hogy Trump második ciklusa alatt az Egyesült Államok fenntartaná nukleáris ernyőjét Európa felett, de a gyalogság, a páncélosok, a logisztika és a tüzérség nagy része európai kézbe kerülhet.

A Politico újabb cikkében arról számolt be, hogy Trump állítólag a háttérben már tárgyal Vlagyimir Putyinnal arról, hogy Moszkva mekkora részt tarthatna meg a megszállt ukrán területekből. A részletek hiányoznak, így nem ismert, hogy a tárgyalások milyen stádiumban vannak, vagy pontosan mely területekről van szó. Trump korábbi kijelentései szerint, ha megnyeri a novemberi elnökválasztást, "egy nap alatt véget vet" az ukrajnai háborúnak, miközben a Kreml is utalt már egy tűzszüneti lehetőségre. Orbán Viktor kedden beszélt Kijevben Zelenszkij ukrán elnökkel az azonnali tűzszünetről, és az európai közvéleményben is népszerű gondolat, hogy kompromisszumos tárgyalásokra kell rábírni Ukrajnát.

A NATO-val kapcsolatosan Trump egy "kétszintű rendszer" bevezetését szorgalmazná, amely szerint azok az országok, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadások kétszázalékos GDP-célját, „ne profitáljanak az Egyesült Államok biztonsági garanciájából”. Ez a lépés a NATO kollektív védelmet garantáló 5. cikkének megsértése lenne.