Essenben tüntetőkkel szembeni rendőri erőszak

Németországban, Essenben a rendőrség erőszakosan lépett fel a tüntetőkkel szemben, akik az Alternatíva Németországért (AfD) párt országos pártkonferenciája ellen demonstráltak. Az AfD, amelyet kritikusai euroszkeptikusnak és jobboldali-populistának, valamint nacionalista-konzervatív-szélsőjobboldali nézeteket képviselő pártnak tartanak, botrányokkal teli uniós választási kampány után is megőrizte népszerűségét.

Az AfD, amely alig tíz éves pártként jelent meg a német politikai színtéren, a keletnémet tartományokban a legerősebb párt lett, és összességében 15,9 százalékos eredményt ért el az EP-választáson, hat mandátummal többet szerezve, mint korábban. A párt társelnökeit, Alice Elisabeth Weidelt és Tino Chrupallát minden jel szerint újraválasztják. Weidel korábban kijelentette, hogy a politikai korrektség a szemétdombra való.

Az AfD EP listájának második helyezettje, Petr Bystron ellen pénzmosás gyanújával nyomozott az ügyészség, mivel állítólag oroszoktól fogadott el nagyösszegű adományokat. A lista első helyezettje, Maximilian Krah, aki szerint a német társadalom szétesőben van, szintén problémákba ütközött, miután egyik alkalmazottját letartóztatták kémkedés gyanújával. A pártvezetés ezek után úgy döntött, hogy Bystron és Krah kikerül a választási kampányból.

A tagesschau.de szerint a német sajtó egy része gyenge választási eredményre számított az AfD-től, de a párt támogatóit nem hatották meg a botrányok, és az AfD a CDU/CSU után a második legnagyobb párt lett. Alice Weidel a választási eredményeket követően diadalként beszélt az eredményről.

Essenben a párt kongresszusa alatt több ezer ellentüntető gyűlt össze, és a rohamrendőrök nagy létszámban jelentek meg a helyszínen. A rendőrök próbálták megtisztítani az épület környékét az antifasiszta ellentüntetőktől, hogy az AfD delegáltjai be tudjanak jutni a helyszínre. A közösségi médiában megjelent videókon látható, hogy a rendőrök paprikaspray-vel és gumibotokkal lépnek fel a tüntetőkkel szemben. A tüntetők egy helyen áttörték a kordonokat, és összecsapások kezdődtek. A rendőrök vízágyúkat hoztak a környékre, és felmerült a lehetőség, hogy bevetik őket a tüntetők feloszlatására. Több embert letartóztattak, akik rendőrökre támadtak.

A tüntetők egy része az autópálya lehajtóját blokkolta, többen pedig utcákat és kereszteződéseket foglaltak el a kongresszus helyszínének közelében, hogy ezzel is akadályozzák a küldött érkezését. Összességében mintegy 7000 tiltakozó vesz részt a bevándorlásellenes, őskonzervatív párt elleni tüntetésen Essenben.

A kongresszus épületébe bejutott Alice Weidel reményét fejezte ki, hogy a párt minden delegáltja és a biztosításban résztvevő rendőr épségben térhet haza a családjához. A kongresszust végül az eredeti időponthoz képest fél óra késéssel tudták elkezdeni, amit a tüntetők utólag sikerként értékelték. Alice Weidel, a párt egyik társelnöke úgy látja, a történteknek semmi köze a demokráciához. Az AfD tisztújító kongresszusán újraválasztották Tino Chrupallát és Alice Weidelt a párt társelnökeinek, kihívó nem indult ellenük, újabb két évre kaptak megbízást. Chrupallát a küldöttek 82,72 százaléka, Weidelt pedig 79,77 százaléka támogatta. Weidel az Olaf Scholz kancellár vezette német kormánynak azt mondta: „Kedves kormány, tűnj el végre, nyiss utat az új választások előtt!”. Az EP-ben az AfD korábban többek között a francia Nemzeti Tömörüléssel és az olasz Ligával ült az Identitás és Demokrácia nevű szélsőjobboldali frakcióban, de még az EP-választás előtt kidobták őket.