Ötmillió dolláros nyomravezetői díj a „Kriptokirálynő” után

Az amerikai hatóságok ötmillió dollárra emelték a nyomravezetői díjat annak, aki érdemi információval szolgálhat Ruja Ignatova, a „Kriptokirálynő” tartózkodási helyéről.

Az FBI által leginkább keresett bűnözők listáján szereplő Ruja Ignatova után most már 5 millió dollár (körülbelül 1,8 milliárd forint) a kitűzött nyomravezetői díj, amennyiben valaki megbízható információval tud szolgálni a hatóságoknak a nő tartózkodási helyét illetően.

A 44 éves, Bulgáriában született, német állampolgárságú Ignatova a OneCoin nevű, 4,5 milliárd dolláros kriptovaluta-átverés miatt került az FBI körözési listájára. A OneCoin 2014-ben kezdett el terjedni, jutalékot ígérve azoknak, akik továbbadják a valutát, azonban az FBI szerint a OneCoin értéktelen volt, és nem használta a kriptovalutákra jellemző blokklánc technológiát.

Ignatova 2017-ben tűnt el, miután az Egyesült Államokban kiadtak ellene elfogatóparancsot. Korábban az érte kínált nyomravezetői díj 100 ezer dollár volt, amit később 250 ezer dollárra emeltek, most pedig az összeg 5 millió dollárra nőtt.

A BBC által készített dokumentumműsorban felmerült, hogy Ignatova kapcsolatban állhatott a bolgár alvilággal, és egy szófiai maffiafőnök is közrejátszhatott az eltűnésében. Ha ez igaz, lehetséges, hogy Ignatovát már meggyilkolták.

Jamie Bartlett, a dokumentumműsor készítője szerint a nyomravezetői díj emelésével a hatóságok Ignatova közvetlen környezetére próbálnak nyomást gyakorolni. Bartlett úgy véli, hogy ötmillió dollár már olyan összeg, amiért egy bűnszervezet alacsonyabb rangú tagja vagy egy testőr is hajlandó lehet felvenni a kapcsolatot az FBI-val.