A szentendrei múzeum új igazgatójának válasza a vádakra

Borbély-Tardy Anna, a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum újonnan kinevezett igazgatója Facebookon reagált azokra a vádakra, amelyek szerint csak Balog Zoltán püspök támogatásával kerülhetett vezetői pozícióba.

Borbély-Tardy Annát Gulyás Gábor művészettörténész azzal vádolta meg, hogy Balog Zoltán püspökkel való bensőséges kapcsolata révén került a Ferenczy Múzeumi Centrum élére. Az igazgatónő szerint mélységesen elkeserítő, hogy a női vezetőket ilyen módon bélyegzik meg, és felháborítónak tartja, hogy a vádakat anélkül terjesztik, hogy őt megkérdezték volna az ügyről. A szentendrei közgyűlés június 26-án egyhangú szavazással támogatta Borbély-Tardy kinevezését, ami egy hosszú és szövevényes procedúra végén történt.

Az ügy előzménye, hogy Gulyás Gábor, aki 2015 és 2020 között maga is vezette a múzeumot és idén ismét pályázott az igazgatói posztra, állítása szerint több forrásból is úgy értesült, hogy Balog Zoltán próbálja pozícióba helyezni Borbély-Tardyt. Gulyás szerint a helyiek között is terjedt a pletyka, miszerint az új igazgató a "püspök lotyója" lenne. Ezt a kifejezést Gulyás egy Facebook-posztban is használta, bár hozzátette, hogy ő maga nem ért egyet ezzel a minősítéssel, de az ügy ismertetéséhez hozzátartozik.

Gulyás kezdetben nem foglalkozott a pletykákkal, de miután az ő pályázatát és öt másik jelöltét is érvénytelennek nyilvánították, majd a pályázat újraírása után Borbély-Tardy nyerte el a pozíciót, úgy érezte, hogy a szóbeszéd igazolást nyert. Gulyás szerint az új igazgatónő szakmai kompetenciájáról keveset lehet tudni.

Borbély-Tardy Anna a vádakra reagálva közzétette a pályázatát, amelyre Gulyás Gábor is pozitívan reagált, értékelve a gesztust, mivel így a szakmai anyagok kerülhetnek előtérbe a pletykákkal szemben. Az igazgatónő felháborítónak tartja, hogy 2024-ben még mindig ott tartunk, hogy saját érdemei alapján egy nő nem lehet vezető pozícióban, és kijelentette, hogy azért pályázott az igazgatói székre, mert szereti Szentendrét, a város hagyományait és kultúráját.

A 444 cikke szerint több pályázó közül úgy nyert Borbély-Tardy, hogy az önkormányzati testületi ülésen az ellenzéki képviselők együtt szavaztak a Fidesszel az érdekében. Gulyás Gábor a döntést „csalásnak” tartja, és arról írt részletes posztjában, hogy már tavasszal azt hallotta többektől, nem lesz korrekt a kiválasztási folyamat, mert “a korábbi kulturális miniszter, a mai püspök Balog Zoltán támogatottját kívánja elhelyezni a múzeum élére”. Gulyás Borbély-Tardy lotyózását mások szájába adja, szerinte a helyiek tartják annak, ő ezzel a minősítéssel nem ért egyet (de azért a Facebook nyilvánossága előtt elismétli).

A Kulturális és Innovációs minisztérium élén tavasz óta váltás történt, Csák János miniszteri helyét Hankó Balázs vette át, aki hosszú ú-val írja azt a szót, hogy kulturális. Gulyás elmélete szerint az eredeti pályázat kiírásakor az akkor még Csák irányítása alatt álló minisztérium ugyan eleve Balog kegyeltjét (aki szerinte Borbély-Tardy) akarta kinevezni, ezt kínosnak érezték a kegyelmi üggyel átitatott időszakban, így érvénytelennek nyilvánították a beérkező pályázatokat, és később újrakezdték a procedúrát. Az új pályázaton, a botránytól időben távolodva pedig már nyugodtabban kinevezhették Borbély-Tardy-t, állítja ő.