A HUPX a régió leglikvidebb napon belüli energiatőzsdéje

A HUPX vezérigazgatója, Vajta Mátyás bejelentette, hogy a magyar tőzsde a napon belüli aukciók sikeres bevezetése után vált a régió leglikvidebb energiatőzsdéjévé, ahol naponta több mint 100 000 ajánlatot adnak be.

A HUPX-en június 13-án indult el a napon belüli villamosenergia aukciós piac, amely Európa-szerte lehetővé teszi a kereskedést. Az új aukciós lehetőség naponta háromszor kínál kereskedési lehetőséget, elősegítve ezzel a változékony villamosenergia termelés és fogyasztás egyensúlyban tartását. A HUPX által biztosított napon belüli aukciók növelik az áramkereskedelem likviditását és támogatják a megújuló alapú villamosenergia-termelés piaci integrációját, valamint a villamosenergia-rendszer stabilitását.

A megújuló energiatermelés növekedésével a napon belüli kereskedelem egyre fontosabb szerepet tölt be a fogyasztás és termelés egyensúlyának piaci biztosításában. A HUPX-en évente kereskedett 8 terawattóra (TWh) energiamennyiség mára közel kétszerese a MAVIR által a rendszer kiegyenlítésére igénybe vett szabályozási energia mennyiségének.

A napon belüli aukciók az európai áramtőzsdék és rendszerirányítók által közösen kifejlesztett új áramkereskedelmi platform részeként jöttek létre. Az aukciók során 15 perces felbontásban, naponta háromszor nyílik lehetőség a kereskedésre Európa-szerte, beleértve Magyarországot is. Az ügyletek során a tőzsdék meghatározzák a határkeresztező kapacitásokon zajló kereskedelmi áramlásokat is, így elősegítve az európai villamosenergia-rendszerek együttműködését.

A HUPX a napon belüli aukciók elindítása előtt, június 10-től egy új indexet is bevezetett, az ID3 indexet, amely a valós időt megelőző 3 órában történt órás és negyedórás kereskedelmi ügyletek alapján nyújt árindikációt. Ez az új index növeli a piac átláthatóságát és segíti a piaci szereplők döntéshozatalát, lehetővé téve a kockázatkezelést.

Vajta Mátyás kiemelte, hogy a HUPX folyamatosan törekszik a napon belüli kereskedési lehetőségek bővítésére és a valós időhöz közeli piaci árjelzések erősítésére. Az ID3-index bevezetése és a napon belüli aukciók elindítása fontos mérföldkövek ebben a folyamatban, elősegítve egy megbízható referenciaár használatát minden piaci szereplő számára.