Mediaworks átvette a Pesti Srácok stábját

Július 1-jétől a Pesti Srácok munkatársai, így Huth Gergely főszerkesztő is, a Mediaworks Hungary Zrt. alkalmazottai lettek, amely a KESMA részeként működik és többek között az Origót és a Magyar Nemzetet is kiadja.

A Media1 értesülései szerint a változás nem tulajdonosváltást jelent, hanem a Pesti Srácok kiadói jogai továbbra is a Media Vivantis Zrt.-nél maradnak, de a tartalomgyártást már a Mediaworks végzi. Vaszily Miklós, a Media Vivantis Zrt. tulajdonosa megerősítette, hogy a cég a műsorgyártásra kíván koncentrálni, és ezért döntöttek úgy, hogy a Pesti Srácok tartalom-előállítását kiszervezik a Mediaworksnek.

A Mediaworks, amely más kiadványokat is működtet, mint például a Mandiner, a Bors és a HírFM, jelentős bevételre tesz szert az állami hirdetések terén. A cég 2022-ben 15,8 milliárd forintos bevételt ért el ebből a forrásból, ami kiemelkedő a piacon. Ezzel szemben a Central Médiacsoport és a Ringier Hungary, amelyek szintén jelentős szereplői a magyar médiapiacon, összesített bevételeik alapján kevesebbet könyvelhettek el.

A KESMA létrehozását korábban nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítették, ami lehetővé tette a cég számára, hogy elkerülje a versenyhivatali vizsgálatot. Ez a lépés tovább erősítheti a Mediaworks piaci pozícióját.

A Media1 információi szerint a pestisracok.hu kiadói jogai maradtak ugyan a Vaszily Miklóshoz, a TV2 Média Csoport Zrt. igazgatósági elnökéhez tartozó Media Vivantis Zrt.-nél, de a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) cége, a Mediaworks Hungary Zrt. végzi július elsejétől a tartalomgyártást a PestiSrácok oldalán. Sajtóperek esetén továbbra is a Media Vivantis Zrt.-t idézi be a bíróság, a jogi felelősség az övék marad, de vesztes perek esetén elszámolnak a Mediaworks-szel.

A változásokban szerepe volt annak, hogy Huth Gergely és Vaszily Miklós között évek óta súrlódások voltak, amire már 2021-ben is volt példa, amikor Vaszily vizsgálatot indított Huthék költései miatt. Vaszily a változásokat azzal magyarázta, a Media Vivantis a műsorgyártásra kíván fókuszálni, „profilidegen” volt a PestiSrácok működtetése.

Vaszily, amellett, hogy a Media Vivantis tulajdonosa és a TV2 Zrt. igazgatósági elnöke, az Indexet is működtető Indamedia Zrt. társtulajdonosa is.

A PestiSrácok televíziója, a Pesti TV 2022. július 10-ével beszüntette a működését. A lépést egy kormányzati vonalon zajló költségracionalizálási hullámmal lehet a legkézenfekvőbben magyarázni, e szerint az átlagon alul teljesítő médiatermékek finanszírozását befejezte a NER. Ezt követően a csatorna műsorainak és munkatársainak egy része a Hír Tv-n, más részük a PestiSrácok új oldalán folytatta.