Állatvédelmi támogatások a civil szervezeteknek

Állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek jelentős állami támogatást kapnak, amelynek keretében a különböző állatokat segítő egyesületek és alapítványok is részesülnek.

Az állatvédelem területén tevékenykedő civil szervezetek számára kiírt 500 millió forintos keretösszegű pályázaton összesen 277 szervezet nyert el támogatást. A pályázati pénzek olyan szervezetek munkáját segítik, amelyek elhagyott és beteg állatokat fogadnak be, örökbe adnak, segítő- és mentőkutyákat képeznek ki, valamint vadon élő állatokat mentenek.

A pályázatra 283 jelentkezés érkezett, és a formailag helyes pályázatok közül 277-et részesítettek támogatásban. Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési tervért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a nyertesek között 237 társállatokkal, 40 pedig mentőkutyákkal, vadon élő és haszonállatokkal foglalkozó szervezet található.

A támogatások összege 300 ezer forinttól tízmillió forintig terjedhet, és szervezetenként átlagosan körülbelül 1,8 millió forintot tesznek ki. A legkisebb, 300 ezer forintos támogatást két pályázó kapta meg.

A nyertes szervezetek listája a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján tekinthető meg. Ovádi Péter kiemelte, hogy a civil szervezetek az állatvédelem legfontosabb szereplői, és a kormány minden eszközzel igyekszik támogatni őket. Ezt bizonyítja az is, hogy 2022-ben is hasonló, 500 millió forintos keretösszegű pályázatot hirdettek meg, amelyen 187 szervezet részesült támogatásban.