Csatlakozzon a fehérgólya-felméréshez!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra ösztönzi az embereket, hogy vegyenek részt a fehérgólyák számlálásában, amely a 8. nemzetközi és 15. országos felmérés része.

Az MME felhívása szerint, ha valaki gólyafészket észlel, a következő két hétben küldje el az adatokat az egyesületnek. A felmérés szempontjából kritikus időszak a július első fele, mivel ekkor a fiókák már nagyobbak, de még a fészekben tartózkodnak, ami megkönnyíti a számlálást. Az MME a következő információkat kéri az észlelésekről: a fészek pontos helyét, annak lakott vagy lakatlan voltát, a költés megtörténtét, a kirepült fiókák számát, valamint a gyűrűs gólyák jelenlétét. Az adatokat az MME saját alkalmazásán, a Turdus mobilapplikáción keresztül lehet elküldeni, amely ingyenesen elérhető.

Az első országos fehérgólyalest 1941-ben tartották Magyarországon, amely 1958 óta ötévente zajlik. Mivel 1973 helyett, a nemzetközi felméréshez igazodva a soron következő cenzus 1974-ben, az MME megalakulásának évében volt, ezért idén zajlik a legfrissebb fészekszámlálás. A részletekért érdemes ellátogatni az egyesület honlapjára.