Demeter Szilárd: Kevesebbek kaphatnak több bért az új rendszerben

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNM KK) elnöke szerint az intézmény-összevonásokkal lehetővé válik egy hatékonyabb és teljesítményelvű rendszer kialakítása. A Hvg-nek adott válaszában kiemelte, hogy a jelenlegi bértömeg-gazdálkodás alapján kevesebbek kaphatnak több bért, és az összevonásokkal több fővárosi kulturális intézmény került a MNM KK alá, köztük az Irodalmi Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár is.

A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai az önállóságuk megszűnése miatt vasárnap mécseseket gyújtottak, amelyre Demeter nem reagált meglepetéssel, mondván, hogy a múzeum "kemény magja" már korábban is gyászolt, amikor bejelentették a fejlesztési stratégiát.

Demeter elismeri, hogy egy munkatárs nem kívánt magasabb fizetést, amíg más intézményekben nem rendeződnek a bérek, és ezt a hozzáállást tiszteletre méltónak tartja. A többi munkatárs azonban nem vállalta ezt a gesztust, és Demeter számított valamiféle performanszra, mivel öt év alatt megismerte a kollégáit.

Az összevonások ellenére az intézmények nevüket megőrizve működnek tovább, de több munkatárs aggódik az önállóságuk miatt. Demeter szerint egyelőre csak a stratégiai vázlat készült el, a szakmai cselekvési tervet a kollégák bevonásával fogják kidolgozni.

Demeter az irányításhoz egyelőre nem kapott többletforrást, de nem is lepődött meg ezen, mivel a konkrét fejlesztési stratégia csak késő őszre készül el, amire már lehet plusz pénzt kapni.

A dolgozók bérével kapcsolatban Demeter elmondta, hogy már létrehoztak egy munkacsoportot az egységes bérpolitika kidolgozására. Az állománygyűlésen kijelentette, hogy hajlandó kevesebbeknek több bért adni, ha a munkavállalók kollektívája jelöli ki, kiket kell elbocsátani.

Demeter szerint még nem rendelkezik elegendő információval ahhoz, hogy a több mint 1600 főállású munkavállaló közül személyi döntéseket hozzon, de a munkatársak ismerik egymást és meg tudják ítélni, hogy kinek mekkora a hozzáadott értéke az intézmények munkájához.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöki kabinetje, amely hivatalosan 2024. július 1-jével állt fel, még a júliusban az MNM Esztergomi Vármúzeumba költözik. Demeter Szilárd azért választotta Esztergomot, mert ott született István király, így ez Magyarország stratégiai kiindulópontja, másrészt hogy oldja a magyar kultúra főváros-centrikusságát.

Demeter elmondása szerint a Közgyűjteményi Központtal kapcsolatos integrációs feladatok is jól haladnak. „A pénzügyi-gazdasági integráció megtörtént. Ez volt a legfontosabb, hiszen mostantól a Magyar Nemzet Múzeum Közgyűjteményi Központ az államháztartási logika szerint egy költségvetési intézménynek számít, amelynek van egy főszámlája, és ebből osztunk vissza a tagintézményeknek” – mondta Demeter Szilárd. 2024-ben egyébként még mindenki aszerint a terv szerint haladhat, amire 2023 végén megkapta a költségvetési támogatást.

A létrehozott munkacsoportok pedig most dolgoznak azon, hogy a marketinget, a kommunikációt, a tudományos munkát, a restaurálást, a régészetet, a raktározást vagy a különböző kiadványok további felhasználást hogyan tudják közösen, hatékonyabban kezelni.

Demeter beszédében kitért a bér kérdésére is, jelezve, hogy a hat intézményben hat különböző bérpolitika érvényesül, és egy gyors számítás szerint ahhoz, hogy minden intézményükben tisztességes béreket tudjanak biztosítani, nagyjából 2,5-3 milliárd forint többletforrásra lenne szükség. Elmondása szerint ha július 1-jétől egységes bérstruktúrát szeretnének, akkor kevesebbeknek tudnának többet fizetni, amennyiben a munkavállalók döntenek arról, ki maradjon és ki menjen.

Demeter Szilárd egyébként már beszélt az új kulturális és innovációs miniszterrel, Hankó Balázzsal, aki jelenleg tájékozódó beszélgetéseket folytat a főigazgatókkal, és július 8-án megy hozzá újra.