Ez az ágazat lehet a magyar EU-elnökség nagy nyertese

A magyar EU-elnökség alatt a turizmus kiemelt figyelmet kaphat, amely lehetőséget teremt a magyarországi úticélok nemzetközi népszerűsítésére, és a fejlesztések bemutatására az uniós tagállamoknak – hangsúlyozta Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Könnyid László szerint a féléves magyar EU-elnökség ideális időszak a belföldi turisztikai célpontok népszerűsítésére és a külföldi vendégek érdeklődésének felkeltésére. A budapesti Európa-Kína Turizmus Dialógus konferencián elhangzottak alapján jelentős szakmai érdeklődés övezte az eseményt, amelyet az MTÜ és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közösen szervezett.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a pandémia után jelentősen nőtt a kínai beutazóforgalom Magyarországon, 2022-höz képest majdnem háromszor több vendégéjszakát töltöttek el a távol-keleti országból érkezők. A miniszter szerint a két ország közötti turisztikai kapcsolatok dinamikája továbbra is erős marad, és idén további növekedés várható.

A World Tourism Alliance főtitkára szerint a kínai turisták számára az ár mellett egyre fontosabb a biztonság, amikor külföldi úticélt választanak. Az Európai Utazási Bizottság igazgatóságának elnöke pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a turizmust nem csak gazdasági, hanem békefenntartó eszközként is kell kezelni.

Az MTÜ a magyar EU-elnökség idején a turisztikai szakpolitikai témákban kormányzati felelősként fog eljárni, munkacsoporti egyeztetéseket és szakmai konferenciákat szervez, valamint egy munkacsoportot vezet, amely a tagállamok szakértői szintű vitáit koordinálja az ágazatot érintő legfontosabb szabályozási kérdésekben. Emellett az MTÜ támogatja az Európa Tanács Kulturális Útvonalak programjának szeptemberi tanácsadó testületi gyűlését, és novemberben Budapest ad otthont az Európai Turizmus Fórumnak, amely a turisztikai szakemberek évenkénti legmagasabb szintű konferenciája.