A magyar Civil EU-elnökség kezdeményezése

Demokrácia, szolidaritás és zöld átállás – ezek a kulcsszavak jellemzik a magyar Civil EU-elnökség kezdeményezését, amely a hivatalos magyar EU-elnökség mellett fog működni egészen december 31-ig. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyekre a döntéshozók nem fordítanak kellő figyelmet, és ennek érdekében konkrét javaslatokat fogalmaznak meg számukra.

A civil uniós elnökség egy online sajtótájékoztatón mutatkozott be, ahol többek között a Göd-Ért Egyesület, az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a MENŐK Egyesület és a Zöld Jogi Platform képviselői is részt vettek. A sajtótájékoztatón részletesen beszéltek a hét kiemelt témáról, amelyek köré szeptembertől rendezvényeket szerveznek.

Ezek a témák a következők:

  • Igazságos zöld átállás az EU-ban
  • Roma civil és kormányzati párbeszéd erősítése
  • Az erdők helyzete az EU-ban
  • Nők a közéletben
  • Víz ellenálló képesség az EU-ban
  • Az európai akkumulátor stratégia és magyar megvalósítása
  • A civil társadalom helyzete az EU-ban.

A civilek szerint a magyar kormány hivatalos programja nem kielégítő, és a „Make Europe Great Again” szlogen helyett ők a „Make Europe Green Again” irányvonalat szeretnék képviselni. Az a céljuk, hogy hosszú távon befolyásolják az EU döntéshozóinak prioritásait a következő öt évben.

Kun Zoltán, a Nagy Tavak és Vizes Élőhelyek Szövetségének elnöke szerint Magyarország már nem tekinthető víznagyhatalomnak, és a vízkészleteink veszélyben vannak. Az „EU Víz Ellenállóképesség Stratégia” című konferencián, amelyet többek között a Fertő tó Barátai Egyesület, az European Environmental Bureau és a Wild Europe Alapítvány közösen szervez, ezt a problémát fogják részletesen tárgyalni.

„Magyarország nem víznagyhatalom többé, veszélyben van a vízkészletünk, és az EU védett erdeinek is csak 14%-a van jó állapotban” – hangsúlyozta Kun Zoltán, hozzátéve, hogy javítani kell az erdők természetességén, és összhangba kell hozni a hazai politikát az uniós szabályozásokkal.

A civilek szerint a zöld átállás nem csak az elektromos átállásról kellene, hogy szóljon. Fontosnak tartják a tömegközlekedés fejlesztését, és úgy vélik, hogy az akkumulátoripari stratégia helyett több figyelmet kellene fordítani a természetvédelemre, valamint a levegő-, víz-, talaj- és zajszennyezés elleni hatékony védelemre. Emellett kiemelik a hulladékgazdálkodás fontosságát, különösen a veszélyes hulladékok kezelését. A civilek szerint ezek a problémák uniós szinten sem rendezettek, ezért az elnökség ideje alatt feladatuk lesz, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét ezekre a kérdésekre.