Ingyenjogsi a középiskolásoknak: katonák lesznek az oktatók

Magyarországon a járművezető-oktatóként dolgozni kívánóknak átfogó elméleti vizsgát kell tenniük, de a katonákból lett gyakorlati oktatók esetében enyhítettek a követelményeken. A Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) oktatóképzésén részt vevő huszonhat hivatásos katona csak a B kategória elméleti kérdéseire válaszolt, szóbeli vizsgát és járműműszaki tudásuk bemutatását nem követelték meg tőlük.

Az oktatóképzés résztvevői ősszel kezdhetik meg a középiskolások ingyenes jogosítványszerzési lehetőségének keretében történő gyakorlati oktatását. Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) szerint a honvédségi oktatóképzés a 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet alapján zajlik, és a katonák kizárólag autós gyakorlati oktatással foglalkozhatnak, piaci körülmények között nem használhatják a megszerzett engedélyüket.

A képzési program résztvevői hat hónap alatt sajátíthatják el az elméleti és gyakorlati tantárgyakat, további három hónapot kapnak az óralátogatásra és a tanítási gyakorlatra, ha ezekre az első hat hónapban nem került sor. A honvédségi oktatóképzés várhatóan augusztusban zárul le a vizsgákkal.

Az ingyenes jogosítványszerzési lehetőségről Tuzson Bence igazságügyi miniszter március 14-i Facebook-bejegyzéseiben számolt be. A középiskolai tananyag részévé válik a KRESZ és az egészségügyi ismeretek, és pilot jelleggel indul az ingyenes gyakorlati oktatás. A cél, hogy később ezt kiterjesszék.

A Magyar Honvédség és a középiskolák együttműködési megállapodása alapján szeptembertől indulnak az autós tanfolyamok. A Honvédelmi Minisztérium már beszerezte az oktatóautók egy részét, öt Suzuki Vitara jelent meg a Budapest Főváros Kormányhivatalához tartozó műszakivizsga-állomáson. A Telex úgy tudja, hogy a katonaság már vásárolt is jónéhány Suzuki Vitarát a képzéshez.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályának többszöri megkeresésére sem érkezett válasz a képzéssel és az autókkal kapcsolatos kérdésekre. A középiskolásoknak szánt ingyenjogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti képzés és vizsgáztatás részleteiről a Magyar Közlöny május 10-i számában jelent meg információ, amely szerint a középiskolák a közlekedési hatóság engedélye nélkül is szervezhetnek és vizsgáztathatnak. A Telex további részletekről is érdeklődött a honvédségnél, például hány oktatóautót vásároltak, mikor és hol kezdődik a gyakorlati képzés, és milyen feltételekkel jelentkezhetnek a középiskolások, de válaszokat egyelőre nem kaptak.