Nagy Ervin és a politikai szerepvállalás hatása karrierjére

Nagy Ervin színész a politikai aktivitásáról beszélt, amely szerinte kötelessége egy értelmiségi embernek, de elismeri, hogy ez kihatással van a színészi munkájára is.

Nagy Ervin a Reggeli műsor vendégeként osztotta meg gondolatait politikai szerepvállalásáról és a Magyar Péterrel való kapcsolatáról. Elmondása szerint Magyar első interjúja után érezte, hogy az ő gondolatait is képviseli, és azóta támogatja őt különböző módon, például vidéki városokban való segítségnyújtással vagy saját teherautójával. Nagy hangsúlyozta, hogy a kulturális téren való megszólalását követően kormánymédiában indult ellene büntetőhadjárat, és úgy érezte, itt az ideje, hogy kiálljon egy olyan politikus mellett, akivel értékrendben egyetért.

A színész arról is beszélt, hogy már különböző tiltólistákon szerepel, és hogy a közéleti megszólalásai következményekkel járnak, például a Filmalapból való kitiltással vagy azzal, hogy a benne szereplő filmek nem kapnak támogatást. Emellett a média egyes részei nem kímélik, amiért nem lenne büszke a következő ötven évben. Nagy Ervin azonban nem fél a retorzióktól, és szeretné, ha gyermekei egészségesebb közéletben nőnének fel.

Felesége, Borbély Alexandra eleinte nehezen viselte férje politikai aktivitását, de később ő is támogatni kezdte ezt. Nagy szerint egyre több kollégája áll mögé, bár azt gondolta, hogy ez gyorsabban fog történni. Úgy véli, a magyar kultúrában jelenlegi egzisztenciális kitettség miatt lassú a folyamat. A színész szerint a közszereplőknek kötelességük felszólalni a közjó érdekében, és hozzátette, hogy a rendszerváltás idején menő volt, ha valaki, mint például Cserhalmi György, felolvasta a tizenkét pontot, de azóta "egy kicsit elaludt a magyar értelmiség".

Nagy Ervin korábban említette, hogy szívesen vállalná egy kulturális minisztérium vezetését egy esetleges Magyar Péter-kormányban. A Reggeli műsorban azonban kijelentette, hogy nem a pozíciók vagy a politikai titulusok érdeklik, hanem a változtatás iránti vágy. Úgy érzi, sok probléma van a kulturális szférában, amelyeken szeretne javítani, és ha szükséges, vállalni fogja a pozíciót, mert vannak víziói a témában.

Nagy Ervin elmondása szerint nagyon károsnak tartja a filmes és színházi világban mostanság uralkodó lövészárok-logikát, és úgy véli, hogy "ezt a kocsit együtt toljuk – ő ezerrel, én pedig ahol tudom, segítem". A színész szerint Magyar Péter ötkertes bulizásáról és az ottani összetűzésről szóló hírekről úgy véli, hogy Magyar önazonos, és ezek a dolgok lepattannak róla. Szerinte a Péterben ő is lát egy olyan potenciált, ami miatt örömmel tart vele.