Demeter Szilárd születésnapján négy múzeum és az OSZK beolvadása a Nemzetibe

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója születésnapján négy fővárosi kulturális intézményt és az Országos Széchényi Könyvtárat kapta meg, melyek így megszűntek önálló intézményként létezni.

Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója a 48. születésnapján fogadhatta az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Természettudományi Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, valamint az Országos Széchenyi Könyvtárat (OSZK-t). Ezen intézmények a MNM tagintézményeként, nevüket megőrizve, de önállóságukat elveszítve folytatják működésüket.

A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) egykori munkatársai vasárnap este csendes tüntetéssel emlékeztek meg az intézmény önállóságának megszűnéséről. A belvárosi épület előtt gyülekező demonstrálók mécsesekkel rakták körbe a munkahelyüket és PIM feliratot formáltak.

A törvénymódosítás, amely július 1-jén lépett hatályba, Demeter Szilárdot helyezi az összes beolvadó intézmény vezetői felett gyakorolt munkáltatói jogok birtokába. Ő felel majd a vezetők kinevezéséért és felmentéséért.

A kulturális szférát érintő további változások is várhatóak, amennyiben a kormánytöbbség megszavazza a Csák János-féle kulturális törvénytervezetet. Ez a javaslat a teljes magyarországi kulturális szférát, beleértve a múzeumokat, könyvtárakat, állami finanszírozású alkotóművészeti szektort, valamint a vármegyei hatókörű városi színházakat, zenekarokat, táncszervezeteket és a könyvtárakat is, Demeter Szilárd ellenőrzése alá helyezheti. Ha az országgyűlés ősszel megszavazza a tervezetet, a vármegyei hatókörű városi színházak a Nemzeti Színház, a zenekarok a Nemzeti Filharmonikusok, az alkotóművészek a Petőfi Kulturális Ügynökség, a táncszervezetek a Nemzeti Táncszínház, a könyvtárak az Országos Széchényi Könyvtár, a múzeumok pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ellenőrzése alá kerülnének.