Az egyetemi képzések akkreditációjának veszélyei

Az akkreditációs bizottság négyhónapos szünete komoly késéseket okozhat a magyar felsőoktatás fejlesztésében, és veszélyezteti a februárban kezdődő, valamint a következő tanévben induló egyetemi képzések elindítását.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke a múlt pénteken tájékoztatta az egyetemek rektorait, hogy a testület márciustól júniusig nem ülésezett, de a jogi kérdések rendezése után újra működik. A MAB feladatai közé tartozik az intézmények, karok és programok akkreditációja, valamint az egyetemi tanári pályázatok és doktori, habilitációs szabályzatok véleményezése.

A bizottság honlapja szerint február óta nem hozott határozatokat, ami azt jelenti, hogy az Oktatási Hivatal nem adott ki új szakindításokat, szakalapításokat és egyetemi tanári kinevezéseket. A legújabb információk szerint a következő pályázatokat csak a jövő januárban lehet majd benyújtani.

Csépe Valéria, a MAB elnöke a rektoroknak írt levelében azt írta, hogy a testület tagjainak mandátuma február végén járt le, és egy júniusi jogszabályig nem is ülésezett a MAB. A jogszabály értelmében a lejárt mandátumú tagok megbízatása október 31-ig meghosszabbodott.

Az első újra működőképes ülés után a nyári szünet és a felhalmozódott ügyek miatt jelentős csúszások várhatóak a jövőbeli képzések akkreditációjában. A HVG forrásai szerint a négyhónapos szünet nem érinti a szeptemberben kezdődő képzéseket, de a februárban és a következő tanévben induló képzéseket igen.

Egy informátor szerint ez az egész helyzet csak arra vezet, hogy semmi új ne történjen, és ne fejlődjön a magyar felsőoktatás, egy év fejlesztése pedig így veszendőbe mehet.