A háztartásokban elharapódzó erőszak Magyarországon

Rettenetes képet festen az országban eluralkodó agresszióról a Magyarország Ügyészségének mai közleménye, amely szerint több magyar háztartásban is késelésig fajultak a viták. Az ügyészség által ismertetett két eset is élettársak közötti szörnyű gyilkossági kísérletekről szól, ahol a támadások konyhakéssel történtek. Mindkét esetben szerencsére elkerülték a tragédiát.

Az első eset a Vas Vármegyei Főügyészség által vádat emelt egy férfi ellen, aki féltékenységből kísérelt meg gyilkosságot elkövetni élettársával szemben. A vádlott bezárta a nőt a házba, majd kiszabadulása után konyhakéssel támadt rá. A nő védekezése következtében a szúrások a földbe fúródtak, a kés pedig elgörbült és a nyele letört. A sértettet egy szomszéd mentette meg, aki téglákkal dobálta meg a támadót, aki ezután megszakította cselekményét és elmenekült a helyszínről. A férfi ellen emberölés bűntettének kísérlete és személyi szabadság megsértése miatt emeltek vádat.

A második esetben egy dühödt asszony támadt élettársára Mikepércsen, ahol a pár gyakran veszekedett a férfi italozása és a szűkös anyagi körülmények miatt. Egy 2023. október 23-i veszekedés során az asszony konyhakéssel hasba szúrta a férfit, miután az számonkérte rajta, hogy miért nem vett pálinkát a kapott pénzből. Az asszony a támadás után azonnal hívta a mentőket, így a sértett életét a gyors orvosi ellátás mentette meg, aki közvetlen életveszélyes állapotban volt. A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat az asszony ellen, és indítványozta, hogy amennyiben a törvényi feltételek fennállnak, a törvényszék ítélje őt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre.

Az ügyészség közleménye rávilágít arra, hogy bár ezekben az esetekben elkerülték a legrosszabbat, a szomszéd beavatkozása és az asszony lelkiismerete révén, de sajnos nem minden esetben végződnek így a hasonló tragédiák. Remélhetőleg az ilyen típusú agresszió csökken a jövőben, és nem kell majd gyakran szembesülnünk hasonló esetekkel.