Mezőgazdasági gépek okoztak veszélyes helyzetet az autóutakon

Nem mindennapi látványban volt részük azoknak, akik a napokban az M8-as autóúton lévő Pentele hídon, illetve az M86-os gyorsúton közlekedtek: mezőgazdasági gépekkel találkozhattak az utakon, ami szabályellenes és veszélyes is.

A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) által közzétett videók tanúsága szerint a mezőgazdasági gépek jelentős sebességkülönbséget mutatnak az autókhoz képest, ami különösen veszélyessé teszi a helyzetet. A KRESZ előírásai szerint autóútra és autópályára csak olyan járművel szabad felhajtani, amely képes elérni a 60 km/h-s sebességet sík úton, míg a mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 km/h sebességgel közlekedhetnek.

A probléma tovább súlyosbodik, mivel ezek a gépek gyakran túl szélesek az autóutak forgalmi sávjainak 3,5 méteres, illetve az autópályák 3,75 méteres szélességéhez képest, és tilos a leállósávon, valamint az útpadkán haladniuk. A Pentele hídon jelenleg folyó felújítás miatt több terelés is van, ahol a felvételen látható kombájn éppenhogy elfért.

Az útkezelő arra figyelmeztet, hogy ha lassú járművel találkozunk egy gyorsforgalmi úton, óvatosan kerüljük ki, és szükség esetén vészvillogó használatával jelezzünk a mögöttünk érkezőknek.