Újra polgármestert választanak Nagytarcsán

A Kúria június 20-án érvénytelenítette a nagytarcsai polgármester-választás eredményét, miután problémák merültek fel a szavazóurnákkal. A 4-es szavazókörben letört az urna füle, és az urna tartalmát összeöntötték más szavazólapokkal, ezért itt július 7-én meg kell ismételni a szavazást.

A választás megismétlésére csak a 4-es szavazókörben kerül sor, és kizárólag a polgármester-választásra vonatkozik. A többi szavazást, mint például a vármegyei listás, egyéni listás, és az európai parlamenti szavazásokat, nem fogják újra megrendezni. A Kúrián a választás eredményét a június 9-i választáson alulmaradó Kiss Attila, az Együtt Nagytarcsáért Egyesület jelöltje támadta meg jogi képviselőivel együtt.

A szavazás megismétlésével megváltozhat a több mint hatezer fős község vezetése. A jelenlegi alpolgármester, Barna Ervin, aki független jelöltként indult, mindössze 39 szavazattal győzte le Kiss Attilát, aki korábban a Fidesz színeiben indult. Érdekesség, hogy Barna csak a problémás 4-es szavazókörben nyert, ahol a szavazatok több mint 60%-át szerezte meg.

A választás megismétlésével a képviselő-testület összetétele is változhat, és a polgármester személye döntheti el, hogy melyik oldalnak lesz többsége a községben. A június 9-i eredmények alapján a függetlenek szerezték meg a többséget a kilencfős testületben, öt képviselői helyet nyerve. A 4-es szavazókörben való megismétlésével a képviselő-testület többsége is átbillenhet, ahol az eredeti eredmény szerint a függetlenek pont Barna polgármesterségével lettek öten, míg a maradék négy helyet Kiss egyesülete vitte el.

A szavazóurna rejtélye

A Kúria döntését a szavazóurna állapotával kapcsolatos bizonytalanságok indokolták. A szavazatszámláló bizottság (SZSZB) június 9-én, egy választó észrevétele után jegyzőkönyvet vett fel arról, hogy az urna lezárására használt fül letörött, így a fedele felnyithatóvá vált. A jegyzőkönyv szerint ezután nem került se ki se be szavazólap az urnából, a zárófedelet újra lecímkézték, az SZSZB tagjai aláírták, hogy az urna megint használható. A jegyzőkönyvvezető azonban később ellentmondott ennek, állítása szerint az urnát kivonták a forgalomból, és helyette egy újat helyeztek ki.

A jegyzőkönyvvezető szerint a szavazóurna fülének állapota 19 óráig biztosan sértetlen volt, mivel nemzeti színű zsinórral volt körbefűzve és etikett címkével le volt ragasztva. Ez az állítás ellentmond a jegyzőkönyvben szereplő "nyitott urna" megállapításnak. A Kúria szerint a választás tisztasága sérült, mivel a problémás urnában lévő szavazólapokat összekeverték a többivel, ahelyett hogy érvénytelennek nyilvánították volna.

Alkotmányjogi panasz elutasítva

Barna Ervin és jogi képviselői alkotmányjogi panaszt nyújtottak be, amelyben felvetették, hogy miért csak a polgármester-választás eredményét semmisítette meg a Kúria. Az Alkotmánybíróság azonban nem tartotta befogadhatónak a panaszt, mivel szerintük az indítvány nem vetett fel alkotmányjogi kérdést. A többi választás eredménye nem képezte tárgyát a kúriai végzésnek.

Kiss Attila és jelölőszervezete, az Együtt Nagytarcsáért Egyesület nem tett jogi lépéseket a többi választás eredménye ellen. Kiss csak a július 7-i újraszavazás után kíván nyilatkozni, addig a kampányra szeretne koncentrálni.

Az Alkotmánybíróság hamarosan dönt Vitézy Dávid választási panaszáról is, amely a Kúria döntésének alkotmányellenességét támadja meg. A Telex értesülései szerint a legfőbb bírói testület döntése a hét második felében várható, legkésőbb július 8-án. Ebben az esetben a jogorvoslati eljárások miatt a végleges választási eredmény megállapítása akár július közepéig is elhúzódhat. Az Alkotmánybíróság azonban Vitézy Dávid beadványát, amely a főpolgármester-választással kapcsolatos Kúria-döntés megsemmisítését kérte, a három napos befogadási eljárás mellőzésével azonnal befogadta, és a döntés végső határideje július 8. lett.

Egy másik, hasonlóan furcsa választási ügyben Sifter László Péter független jelölt alkotmányjogi panaszát is elutasította az Alkotmánybíróság. Sifter a borsodi Teresztenyén indult polgármester ellen, ahol a választás napjára a választók száma 100%-kal nőtt. Az Alkotmánybíróság szerint a panasz nem tartalmazott alkotmányjogilag értékelhető indoklást arra nézve, hogy a sérelmezett bírói döntés miért ellentétes az Alaptörvénnyel. Teresztenyén a választás előtti hetekben jelentkeztek be többen állandó lakcímmel a településre, ami Sifter szerint a polgármester családi, rokoni és baráti köréből kerültek ki, de a helyi és területi választási bizottságok nem tartották hatáskörükben a lakcímbejelentések okának vizsgálatát.