Ingyenes jogosítványszerzési program indul ősszel

Ősztől kezdődően kísérleti jelleggel ingyenes jogosítványszerzési program indul a középiskolákban és szakiskolákban. A Népszava szerint a diákok számára díjmentesen biztosítják majd a KRESZ- és egészségügyi oktatást, míg a gyakorlati oktatás csak a kísérleti rendszerbe bekerülő intézmények diákjai számára lesz ingyenes.

A gyakorlati órákat a honvédség oktatói fogják tartani, akik egy speciális képzésen készülnek fel erre a feladatra. Hoffmann Csaba, az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezete (AVOSZ) alelnöke szerint a katonai oktatóknak könnyített feltételekkel kell majd vizsgázniuk, ami kérdéseket vet fel a képzés minőségével kapcsolatban. Az AVOSZ alelnöke aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy a katonák képzése kevésbé alapos lehet, és nem biztos, hogy elegendő tapasztalattal rendelkeznek a fiatalok biztonságos közlekedésre való tanításához.

A Telex információi alapján 26 hivatásos katona végzett a Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet (KTI) által szervezett oktatóképzésen, bár eredetileg harmincan kezdték meg a tanfolyamot. A program számára eddig 20 Suzuki Vitara beszerzését és második pedálsorral való felszerelését is elkezdték.

Az autósiskolák körében vegyes a fogadtatás; néhány iskola tanulólétszám-csökkenést észlelt, mivel sok diák az ingyenes lehetőséget várja. Hoffmann Csaba szerint, ha a program országosan is bevezetésre kerülne, az hosszú távon az autósiskolák megszűnéséhez vezethet. „Egy darabig még szivárogna a középiskola feletti korosztály, de idővel kikopnának, mindenki az ingyenes lehetőséget választaná” – mondja az AVOSZ alelnöke. Hozzáteszi azt is, hogy volt olyan kollégája, aki annyira megijedt, hogy jelentkezett a honvédséghez.

A hírek szerint a rendszer Jász-Nagykun-Szolnok megyében indul – mondja Hoffmann Csaba. A Népszava megkereste a Honvédelmi Minisztériumot a program részleteivel kapcsolatban, de eddig még nem kaptak választ. Márciusban Tuzson Bence igazságügyi miniszter jelentette be, hogy az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak, de később tisztázták, hogy egyelőre csak a kísérleti rendszerben résztvevők kapják meg a gyakorlati oktatást ingyenesen.