Kalocsai választási fordulat: Bagó Zoltán győzelme

A Fidesz jelöltje, Filvig Géza nem tudott újrázni Kalocsán, a város vezetését Bagó Zoltán veszi át, annak ellenére, hogy a kampányban a párt prominensei is támogatták. A megismételt választás eredményeként Bagó Zoltán nyerte el a polgármesteri címet.

A kalocsai 5-ös választókerületben egyesek Filvig Gézára szavaztak, mert úgy érezték, erre van utasítás, noha a munkalehetőségek hiánya és az infrastruktúra problémái nyomasztják a körzetet. A Tomori Pál hídon keresztül érkezve látható volt, hogy a városban a választások előtt még nem hirdettek eredményt, a Kúria döntése miatt, amely a megismételt szavazást július 7-ére tűzte ki. A választáson 7 664 szavazó közül 2 835 szavazat érvénytelen volt.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Bagó Zoltán 2423 szavazattal győzött, míg Filvig Géza 2257 szavazatot kapott. Bagó Zoltán egyesülete, a Kalo Lokálpatrióta Egyesület nem szerez többséget a testületben, a Fidesz hat, a Békés Kalocsáért Egyesület három, a Kalonak kettő, a DK – Veled Velünk Egyesület pedig egy mandátumot kapott.

A megismételt szavazásra azért került sor, mert a Kúria helyt adott Bagó Zoltán kifogásának, miszerint a júniusi választáson szabálytalanságok történtek. Bagó szerint a választókat megfenyegették, hogy kirúgják őket a munkahelyükről, ha nem a kívánt jelöltre szavaznak.

A polgármester-választáson három jelölt közül lehetett választani, de a Mi Hazánk jelöltje, Szabó Patrik, aki 142 szavazatot kapott, nem számított komoly versenytársnak. A választás előestéjén Filvig Géza a Zeneexpresszt is megszervezte, amely ingyenes koncert volt, és a helyszínválasztás is a választási üzenet része volt.

Filvig Géza a kampányban több fideszes politikus támogatását is élvezte, többek között Szijjártó Péter, Deutsch Tamás, Kubatov Gábor, Illés Boglárka és Lázár János is mellette álltak ki. Illés Boglárka külügyi államtitkár kiemelte Filvig Géza eredményeit, mint a Tomori Pál híd és a Paks II. beruházás, bár utóbbi valójában Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt kezdődött.

A választási kampányban felmerült a Paks iparűzési adójának kérdése is, amely körül komoly viták alakultak ki. Filvig Géza egy különleges gazdasági övezet kialakítását kezdeményezte, amelynek következtében a térségben működő állami cégek adójának egy része átkerülne a megyei Közgyűlésekhez. Heringes Anita, Paks nem kormánypárti polgármestere és Nagy Balázs képviselő is kritikusan nyilatkoztak a tervezetről.