Emésztőrendszeri megbetegedések számának növekedése

Az idei év első 25 hetében jelentősen megnövekedett az emésztőrendszeri betegségek száma, túlszárnyalva a tavalyi adatokat és az előző évek mediánját.

Nyáron gyakoriak az emésztőrendszert érintő betegségek, és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint az idei év első 25. hetében nagyon sok rotavírusos betegről tudott a hatóság. A nyári időszakban a gastroenteritis fertőzések leggyakoribb okai közé tartozik a Salmonellosis és a Campylobacteriosis, amelyek jellemző tünetei a hányás és a hasmenés.

A 25. héten összesen 157 szalmonella és 159 Campylobacter-fertőzésről érkezett jelentés, míg az egész évre vonatkozóan eddig 1871 szalmonella és 2964 Campylobacter-fertőzést regisztráltak, ami magasabb az előző év azonos időszakában regisztrált esetek számánál és az 2018-2022 közötti évek mediánjánál.

A rotavírusos megbetegedések száma is jelentősen emelkedett: az idei év első 25 hetében 2938 esetet regisztráltak, szemben a tavalyi 964 beteggel. A nyár különösen veszélyes időszak a hasmenéssel és hányással járó fertőzésekre, mivel ilyenkor szaporodnak az említett baktériumok.

Nem csak a Campylobacter és a szalmonella jelent veszélyt, hanem azok a szennyvíz eredetű baktériumok is, mint az E. coli és az Enterococcus, amelyek fertőzést okozhatnak a strandokon. Az NNGYK évente monitorozza a strandok vízminőségét.

Az Európai Unió minősítési rendszere alapján az idei évben is értékelték a hazai természetes fürdővizek minőségét, és a négy év adatai alapján a hazai természetes fürdővizek 94 százaléka kapott jó vagy kiváló minősítést.