Schadl György ellen indult fegyelmi eljárás

Schadl György, a végrehajtók korábbi elnöke ellen fegyelmi eljárás indult, ami automatikus hosszabbítást eredményezett megbízatásában, így irodája továbbra is működik és pénzt termel.

Schadl György végrehajtói megbízatása elméletben már lejárt volna, azonban a fegyelmi eljárás miatt automatikusan meghosszabbodott, így irodája továbbra is aktív. Schadl, aki a végrehajtók korrupcióval vádolt korábbi elnöke, 2021 novemberétől kezdődően két évig házi őrizetben volt, és ebben az időszakban börtönben ült, de ennek ellenére irodái összesen 189 millió forintot termeltek.

A Központi Nyomozó Főügyészség által javasolt 200 millió forintos büntetés közelében van az az összeg, amit Schadl a rácsok mögött töltött idő alatt megkeresett. Schadl és vádlott felesége irodáit, amelyek állami feladatokat látnak el, helyettes végrehajtók üzemeltetik, akikkel a Schadl házaspár 10 százalékos tulajdonrészt kötött. A két végrehajtói iroda nyereségének 90 százaléka továbbra is a Schadl házaspárt illeti meg, ami az elmúlt két évben meghaladta a 425 millió forintot.

Schadl György, aki mintegy nyolcvan társával együtt végrehajtói megbízatását 2022-ben veszítette el, továbbra is szerepel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar névjegyzékében, és irodája a büntetőper ellenére sem zárult be. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) döntése vagy a fegyelmi eljárás miatt történhetett meg a hosszabbítás.

A fegyelmi eljárás Schadl ellen azután indult, hogy az ügyészség tájékoztatta a végrehajtói kart a büntetőeljárásról, és Schadl védője, Morvai Attila szerint a fegyelmi eljárást csak a büntetőper befejezése után fogják lefolytatni. A 24.hu cikkéből kiderül, hogy a végrehajtói rendszerben rejlő anomáliák miatt Schadl és felesége felfüggesztése ellenére is pénzt termelnek irodáik.

A lap megkereste a végrehajtók felügyeletét ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, valamint az Igazságügyi Minisztériumot, de választ nem kaptak, így nem derült ki, hogy tudomásuk van-e Schadl nyereségéről, és hogy kezdeményezik-e a fenti gyakorlat megváltoztatását. Schadl Györgyöt korrupciós ügyek miatt vették őrizetbe, a hatóságok szerint üzelmeiben bűntársa volt Völner Pál korábbi igazságügyi államtitkár is, akinek a vádirat szerint nyolc év börtönbüntetést és 25 millió forint pénzbüntetést javasoltak.

A végrehajtók korábbi elnöke legutóbb azért került bele a hírekbe, mert a szerdai Árpád hídi halálos baleset egyik áldozata Schadl György bírósági ügyének egyik tanúja volt.