Kállói plébánia tetőjét lopta el egy fiatal tolvaj

A Pásztói Járási Ügyészség közleménye szerint letartóztattak egy 21 éves férfit, aki többek között a kállói plébánia tetőzetét is megrongálta és részeit ellopta.

A Pásztói Rendőrkapitányság által folytatott eljárás során a fiatal férfi ellen sorozatlopás miatt indult büntetőeljárás. A többszörösen büntetett előéletű gyanúsított 2024 tavaszán kezdte meg bűncselekményeit Kállón és környékén. Számos helyszínről tulajdonított el értékes szerszámokat, ereszcsatornákat, kosarakat és egy hintaágyat is. Márciusban egy erdészeti munkagép vezetőfülkéjét törte fel, és onnan különféle műszaki eszközöket, valamint 150 liter gázolajat tulajdonított el. Március 19-én egy ház tornácáról három vesszőkosarat, áprilisban pedig egy felújítás alatt álló ház tetejéről 3 méteres fa tartóoszlopokat lopott el. Május elején egy ereszcsatornát és egy hintaágyat tett magáévá különböző házaktól.

Május 12-én a kállói plébánia esett áldozatul a különös ízlésű elkövetőnek. Először felfeszegette, pár órával később pedig el is vitte a nagyjából 9 négyzetméternyi bádoglemezt. Június végén visszatért, hogy a plébániával szomszédos templomról is vigyen pár lemezt – ekkor már az ereszcsatornából is lopott. A rendőrség nyomozása során az is kiderült, hogy július elején a kállói parókia bejárata feletti tetőszerkezetről vitt el cserepeket, valamint az alatta található lemezfödémet. Ámokfutásának július 2-án szabtak gátat a hatóságok, jelenleg őrizetbe vették és indítványozták letartóztatását, amelyet a bíróság elrendelt.

A Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája, a bűnismétlés elkerülése végett, az ügyészség indítványával egyetértésben, elrendelte a többszörösen büntetett előéletű férfi letartóztatását. A döntést mind az elkövető, mind az ügyész tudomásul vette.