Kovács Balázs Norbert a fővárosi kormányzati beruházások miniszteri biztosa

Kovács Balázs Norbert, aki nemrégiben még a terézvárosi polgármesteri posztért indult, most a budapesti kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztosként folytatja pályafutását.

A Hivatalos Értesítőben közzétett információk szerint Kovács Balázs Norbert 2026. június végéig tölti be a miniszteri biztosi pozíciót. Feladatai közé tartozik a Budapestet érintő állami beruházások előkészítése és koordinálása, valamint egyeztetések folytatása az érintett önkormányzatokkal. Ezen felül részt vesz a Nyugati pályaudvar és környezetének fejlesztési terveinek kidolgozásában is.

A Fidesz politikusa korábban, június 9-én, a VI. kerületi polgármester-választáson alulmaradt Soproni Tamás momentumos polgármesterrel szemben, ahol csupán 27,48%-os támogatottságot ért el. A parlamenti választásokon sem sikerült győznie. Kovács Balázs Norbert a Podmaniczky Liget kialakításáért felelős miniszteri biztosként tevékenykedett 2024 első félévében, amely pozícióért havi bruttó egy millió forintot kapott. Mostani megbízatásáért helyettes államtitkári juttatásra számíthat, amely nagyjából a korábbi fizetésének duplája.

A kormányzati beruházásokért felelős miniszteri biztos munkáját Lázár János építési és közlekedési miniszter irányítja, és egy titkárság is segíti tevékenységét. Kovács Balázs Norbert kapcsolatot tart a budapesti lakosokkal, helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és vállalkozásokkal, valamint részt vesz a szakmai anyagok és jogszabályok előkészítésében. Emellett el kell látnia a munkájával kapcsolatos kommunikációs feladatokat is.

A Hivatalos Értesítőben más miniszteri biztosokat érintő utasítások is megjelentek. Például Mosóczi László megbízását kibővítették, így ő nem csak a kötöttpályás járműgyártás, hanem az autóbuszgyártás fejlesztésének koordinálásáért is felel. Új megbízatása értelmében feladata lesz az autóbuszos közszolgáltatás versenyképességének növelésére irányuló stratégia kidolgozása. Mosóczi László korábban államtitkári pozíciót töltött be, jelenleg pedig a Volánbusz és a MÁV-Start vezetői tisztségét is ellátja. Nagy István agrárminiszter meghosszabbította Bagdán Boglárka, a duális agrárszakképzés fejlesztéséért felelős miniszteri biztos megbízatását. Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig több, már lejárt biztosi kinevezést helyezett hatályon kívül.